Brutala "hundnappningar" ökar i USA

De är små, vänliga och eftertraktade, och lätta att sno med sig. Inte bara megastjärnan Lady Gaga har blivit brutalt bestulen på sina franska bulldoggar – brottstrenden växer över hela USA.

En fransk bulldogg med sin ägare, nära North Sierra Bonita Avenue i Los Angeles där Lady Gaga blev av med två hundar i februari 2021. Arkivbild.

En fransk bulldogg med sin ägare, nära North Sierra Bonita Avenue i Los Angeles där Lady Gaga blev av med två hundar i februari 2021. Arkivbild.

Foto: Chris Pizzello/AP/TT

USA2022-02-16 20:13

Antalet anmälda stölder och rån där fransk bulldogg varit bytet har ökat i amerikanska storstäder som New York, Los Angeles, Miami och Chicago.

Det mest kända offret hittills är Lady Gaga, vars hundskötare brutalt rånades på de franska bulldoggarna Koji och Gustav i fjol, medan en tredje hund lyckades fly. Mannen som promenerade med hundarna skottskadades, men överlevde.

Superstjärnan fick till slut tillbaka sina hundar, efter att ha erbjudit en hittelön på 500 000 dollar (4,7 miljoner kronor).

Vapen i ansiktet

27-åriga Marieke Bayens rånades i november under pistolhot på sin väns hund Merlyn när de promenerade på en gata i Oakland i Kalifornien. Attacken skedde mitt på ljusan dag.

– Jag väntade på att Merlyn skulle göra sitt när jag såg två personer komma. Innan jag visste ordet av stod en framför mig med ett vapen riktat mot mitt ansikte och sade "ge mig hunden", berättar hon.

Under tiden slet den andra angriparen kopplet ur hennes hand, tog hunden och sprang från platsen till en bil som de flydde i.

Flera andra tillgrepp av franska bulldoggar har varit lika kallblodiga. En kvinna i 30-årsåldern i San Francisco rapporteras ha blivit stoppad av tre beväpnade män och brutalt slagen av en av dem, innan de tog hennes fem månader gamla valp Chloe.

I december i fjol förlorade en man på Sunset Boulevard i Hollywood nästan livet när han blev rånad på sin åttaåriga franska bulldogg Luca. Han misshandlades grovt av två angripare, fastnade i bildörren och släpades med när bilen kördes i väg. Hans skador blev omfattande.

Undvik sociala medier

En fransk bulldogg kan på andrahandsmarknaden i USA säljas för 3 500–5 000 dollar. Rasen är inte särskilt vanlig, och den ökande populariteten har gjort den till allt mer eftertraktat byte bland kriminella.

Den lilla, vänliga hundrasen har dessutom något av en aura av att vara "stjärnornas hund" över sig.

– Användningen av våld är något nytt och alarmerande, säger Brandi Hunter Munden på American Kennel Club.

I spåren av alla "hundnappningar" uppmanas nu hundägare följa ett antal råd för att skydda sig: chippmärk hunden, ha den alltid kopplad utomhus, förvara hundens id-papper på ett säkert ställe, använd GPS-halsband och se upp för främlingar som knackar på hemma.

Sist men inte minst ges rådet att inte göra det som otaliga Hollywood-kändisar gör: lägga ut gulliga bilder på sin franska bulldogg på sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om