Bush: Terrordåden förändrade våra liv

Memorial Plaza i New York tystnade en kort stund innan anhöriga läste upp namnen på de omkomna för attackerna mot World Trade Center. I Shanksville – där ett av de kapade planen kraschade – talade tidigare presidenten George W Bush om hur terrordåden förändrade USA för alltid.

USA:s dåvarande president George|W Bush talar på minnesceremonin för dem som omkom när ett av de kapade flygplanen störtade i Shanksville för 20 år sedan.

USA:s dåvarande president George|W Bush talar på minnesceremonin för dem som omkom när ett av de kapade flygplanen störtade i Shanksville för 20 år sedan.

Foto: Gene J Puskar/AP/TT

USA2021-09-11 07:51

På tre platser i USA har minnesceremonier hållits för offren för 11 september-dåden.

President Joe Biden och tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton var på plats när ceremonin vid Memorial Plaza på Manhattan i New York inleddes klockan halv nio, lokal tid. USA:s nationalsång framfördes av körsångare sedan den amerikanska flaggan burits fram.

Efter en stund av tystnad talade Mike Low som representerar de många anhöriga. Sedan började uppläsningen av namnen på de omkomna, av anhöriga som ibland hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

Springsteen spelade

Uppläsningen avbröts av musik. Bland andra intog Bruce Springsteen scenen för att hedra offren, iklädd svart kostym.

Totalt sex tysta stunder fick symbolisera de två gånger som World Trade Center-tornen träffades och rasade samt de ögonblick som Pentagon attackerades och Flight 93 kraschade.

Shanksville hedrades de 40 människor som omkom när Flight 93 kraschade på ett fält. Det antas att kaparna hade tänkt attackera Vita huset eller kongressbyggnaden i Washington DC, men passagerare på planet slog tillbaka.

Expresident George W Bush, som inte ens hade varit president i ett år när USA attackerades, höll ett sällsynt tal.

– Våra liv förändrades för alltid, inledde han.

Även passagerarna och besättningen på Flight 93 måste kommas ihåg, fortsatte Bush.

– Besättningen och passagerarna på planet kunde ha varit vilka som helst. Men under extrema omständigheter övervann de ondskan.

Stolt över enat USA

Bush fortsatte med att tala om hur stolt han var över att leda ett "enat USA" tiden efter attackerna. Men han uttryckte också oro:

– Så mycket av vår politik vädjar till ilska, rädsla och förbittring. Det gör oss oroliga för vår nation och vår framtid tillsammans.

Även vicepresident Kamala Harris uppmärksammade i ett tal de omkomna på Flight 93, och president Joe Biden lade ner en krans. Biden fortsatte sedan till Pentagon för ännu en kransnedläggning.

USA:s försvarschef general Mark Milley hedrade under en minnesstund i Pentagon både offren för dåden 2001, samt de 2 461 amerikanska soldater som dött i det efterföljande kriget i Afghanistan.

Från vänster: Tidigare president Barack Obama med maka Michelle Obama, president Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden vid ceremonin.
Från vänster: Tidigare president Barack Obama med maka Michelle Obama, president Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden vid ceremonin.
Fakta: Terrordåden den 11 september 2001

Morgonen den 11 september 2001 kapas fyra Boeingplan på USA:s östkust.

• 8:46 flygs det första planet in i norra tvillingtornet i New Yorks World Trade Center (WTC).

• 9:03 träffar nästa plan det södra tornet.

• 9:37 störtar det tredje planet i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.

• 9:59 rasar WTC:s södra torn.

• 10:03 kraschar det fjärde planet på en åker i Pennsylvania sedan passagerarna gjort motstånd. Planets mål tros ha varit Vita huset eller kongressen.

• 10:28 rasar WTC:s norra torn.

• I attentaten dör totalt nästan 3 000 människor, varav 184 vid Pentagon och 40 i Pennsylvania, samt de 19 kaparna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!