Larmen i USA: Agera mot ungas skärmbruk

Varningstexter liknande dem som trycks på cigarettpaket bör finnas på sociala medier riktade mot unga, larmar chefen för USA:s folkhälsomyndighet. I de sociala mediebolagens hemstat Kalifornien lovar guvernören krafttag för att begränsa bruket av smarta telefoner i skolorna.

Ett vidlyftigt bruk av sociala medier kan leda till ångest och sömnsvårigheter, särskilt bland unga. Chefen för USA:s folkhälsomyndighet vill förse sociala medier med varningstexter.

Ett vidlyftigt bruk av sociala medier kan leda till ångest och sömnsvårigheter, särskilt bland unga. Chefen för USA:s folkhälsomyndighet vill förse sociala medier med varningstexter.

Foto: AP/TT

USA2024-06-22 13:31

Depressioner, ätstörningar, sömnsvårigheter och självmordstankar. Rapporterna om sociala mediers effekt på unga har duggat tätt de senaste åren. Häromdagen utfärdade Vivek Murthy, chef för USA:s federala folkhälsomyndighet HHS (på engelska kallad surgeon general), sin skarpaste varning hittills.

"Den mentala hälsokrisen bland unga utgör ett nödläge – och sociala medier har visat sig vara en viktig orsak", skrev han i en debattartikel i tidningen The New York Times.

I texten manar tvåbarnspappan kongressen att agera för att få till varningar på sociala medieplattformar. Detta med referens till hur myndigheter tidigare agerat mot tobaksindustrin och för att göra säkerhetsbälten och krockkuddar till norm.

Ris och ros

Debattartikeln skapade chockvågor i flera läger.

Murthy fick medhåll, bland annat från Vita huset. Men vissa bedömare framhöll det svåra i att baxa ett sådant förslag genom kongressen, i en tid då de mäktiga techbolagen är utsatta för konkurrens från bland annat Kina, noterar Axios. Att varningstexter på sociala medier kan vara lika enkla att avfärda som varningar om stötande musiktexter, framhölls också.

Vivek Murthy medger att varningar förvisso inte gör sociala medier säkra. Men studier på tobaksbruk visar att sådana texter kan öka riskmedvetandet och ändra beteenden. Han refererar till en färsk undersökning bland spansktalande så kallade latinos där 76 procent av de tillfrågande föräldrarna sade att de skulle begränsa eller övervaka sina barns bruk av sociala medier om varningstexter fanns.

Begränsa i skolan?

Risken att drabbas av ångest och depression är dubbelt så hög bland unga som dagligen tillbringar tre timmar eller mer på sociala medier jämfört med andra, enligt Murphy. I USA är genomsnittstiden unga lägger på sociala medier 4,8 timmar.

Detta har innovationsmeckat Kaliforniens demokratiska guvernör Gavin Newsom tagit fasta på. Bara timmar efter att Murthys debattartikel publicerades lovade han att kraftigt begränsa användningen av smarta telefoner i delstatens skolor. Exakt hur detta ska gå till är oklart, Newsom ska arbeta med delstatskongressen för att få till regler senast i augusti, skriver Politico.

Liknande lagstiftning finns redan i delstaten Florida, som styrs av den republikanske guvernören Ron de Santis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!