Dags för Republikanernas första tv-drabbning

15 månader återstår till presidentvalet i USA – men kampanjandet är redan i full gång. Hätska utspel är att vänta när Republikanernas aspiranter möts för direktsänd premiärdebatt. Även inom Demokraterna slipas knivar.

Dessa aspiranter har mest stöd från USA:s republikanska väljare.

Dessa aspiranter har mest stöd från USA:s republikanska väljare.

Foto: Johan Hallnäs/TT

USA2023-08-22 05:30

Natten till torsdagen svensk tid väntas åtta aspiranter försöka övertyga befolkningen om varför just de borde bli Republikanernas kandidat i presidentvalet 2024. Tidigare presidenten och storfavoriten Donald Trump deltar dock inte, bland annat med hänvisning till sitt stora övertag i opinionsmätningarna. Färska undersökningar visar att han har över 50 procents stöd bland de republikanska väljarna.

Ämnen som bland andra Floridaguvernören Ron DeSantis, entreprenören Vivek Ramaswamy och den förre FN-ambassadören Nikki Haley väntas diskutera – och där presidentaspiranternas ståndpunkter skiljer sig åt rejält – är stöd till Ukraina, abortfrågan och jobbskapande, enligt CNN.

Valkampanj påbörjad

Att debatten hålls i just Milwaukee i Wisconsin är ingen slump. Delstaten är en så kallad vågmästarstat (på engelska swing state), där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. I 2020 års presidentval vann demokraten Joe Biden där, 2016 segrade Donald Trump.

Republikanernas debatt i staden rapporteras även ha kickat igång Demokraternas kämpaglöd. På debattdagen planerar partiet att pryda Milwaukee med stora reklamskyltar med den sittande presidenten Joe Bidens ansikte. 80-åringen meddelade tidigare i år att han ställer upp för omval.

Samma dag påbörjar Demokraterna även en stor tv-kampanj i viktiga delstater. Den syftar till att trumma upp stöd från svarta och spansktalande (så kallade hispanics) väljare, rapporterar NBC.

Mest extrema någonsin?

Lägg därtill att flera nyckelpersoner från Demokratiska partiet (DNC) är på plats i Milwaukee för att prata med medier. USA:s befolkning kommer att ställas inför "den mest extrema listan" republikanska aspiranter i landets historia och Demokraterna ska vara på plats för att "se till att alla i USA vet om det", säger DNC:s ordförande Jamie Harrison, enligt NBC.

Republikanska partiet har ställt krav på en viss nivå av opinionsstöd och insamlade medel för att kvala in till debatten. Utöver DeSantis, Ramaswamy och Haley har North Dakotas guvernör Doug Burgum, South Carolinasenatorn Tim Scott, tidigare New Jerseyguvernören Chirs Christie, Arkansas exguvernör Asa Hutchinson samt Mike Pence som var Trumps vicepresident fått grönt ljus av partiledningen, rapporterar medier.

Republikanernas kandidat utses formellt vid partiets konvent den 15–18 juli 2024 – som även det hålls i Milwaukee.

Fakta: Republikanska partiet

Formellt grundat: 1854.

Symbol: Elefant.

Var från början det parti som motsatte sig slaveriet. En av dess mest kända profiler, Abraham Lincoln, blev 1861 partiets första och USA:s 16:e president. Genom Lincolns så kallade emancipationsförklaring avskaffades slaveriet 1863, mitt under brinnande inbördeskrig.

I nuläget är Republikanska partiet starkt i södern och i USA:s inland. Det är ett konservativt, företagarvänligt parti som traditionellt pläderar för låga skatter och liten offentlig sektor. Republikaner i allmänhet brukar hysa stor tilltro till militären och förorda rätten att bära vapen. Många företrädare är generellt och på religiös grund motståndare till samkönade äktenskap och aborter.

Republikanska presidenter sedan 1950:

Dwight Eisenhower 1953-61

Richard Nixon 1969-74

Gerald Ford 1974-77

Ronald Reagan 1981-89

George H W Bush 1989-93

George W Bush 2001-2009

Donald Trump 2017-2021

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!