Frågan om USA:s vapenlagar är återigen aktuell efter tisdagens skolskjutning i småstaden Uvalde i Texas. President Joe Biden kräver strängare lagstiftning och demokraten och majoritetsledaren Chuck Schumer har tagit initiativ till två lagförslag om bakgrundskontroller vid vapenköp.
Liknande förslag har framlagts, men stoppats, efter tidigare skolskjutningar. Schumer vädjar nu till Republikanerna i senaten att ändra sin negativa inställning till striktare vapenlagar.
– Om inte slakt av skolbarn kan övertyga Republikanerna att stå emot NRA (lobbyorganisationen National Rifle Association, reds anm), vad kan vi då göra?, säger Schumer.
NRA skriver i ett uttalande att organisationen vill uttrycka sin "djupaste sympati" för offren och deras familjer.
"Även om utredningen fortfarande pågår och ny information inkommer tolkar vi det som att detta utfördes av en ensam, galen brottsling", skriver NRA på Twitter och meddelar att man kommer att be för attackens offer och stärka sitt arbete för "tryggare skolor".
"En kontroversiell fråga"
Frågan om USA:s vapenlagar splittrar både befolkningen och politikerna, enligt USA-experten Dag Blanck.
– Det är en kontroversiell fråga och det finns starka känslor på båda sidor, säger han.
En anledning till att inskränkningar i vapenlagstiftningen inte går igenom, trots återkommande masskjutningar i landet, är den politiska oenigheten. Det finns helt enkelt ingen politisk majoritet för lagförslagen, enligt Blanck.
Det ena politiska lägret, mestadels demokrater, anser att striktare vapenlagar skulle motverka skjutningarna. Det andra, mestadels republikaner, menar att rätten att bära vapen skyddar befolkningen.
– Skulle maktbalansen se annorlunda ut i kongressen skulle chanserna öka, säger Blanck.
Grundlagsskyddad rätt
Den andra stoppklossen för förändringar i vapenlagstiftningen är den grundlagsskyddade rätten att bära vapen i USA. Högsta domstolen, som prövar om lagar och beslut är förenliga med konstitutionen, kan därför sätta stopp för sådana som kränker rätten att bära vapen.
– Många av de lagar som föreslås, och den del som till och med antagits, stöter på patrull i Högsta domstolen, säger Blanck.
En tredje faktor som sätter stopp för vapenreformer är NRA, som arbetar hårt och framgångsfullt med att förhindra förändringar i lagstiftningen, enligt Blanck.
Att amerikaners rätt att bära vapen nu skulle inskränkas finns det ingen större risk för, förklarar han.
– Alla tycker att det här är fruktansvärt och att man måste göra någonting. Men, några lagförslag som begränsar innehav av vapen och tillgång till vapen tror jag inte kommer, i alla fall inte några som går igenom.