Delstat i USA först ut att förbjuda Tiktok

Den amerikanska delstaten Montana blir först i landet att genom lagstiftning förbjuda plattformen Tiktok.

Greg Gianforte skriver under lagen.

Greg Gianforte skriver under lagen.

Foto: Garrett Turner/AP/TT

USA2023-05-18 01:33

Den republikanske guvernören Greg Gianforte skrev under lagen, som träder i kraft vid årsskiftet.

Användarna straffas inte, men det blir förbjudet att göra det möjligt att använda och ladda ned appen. Därmed riskerar exempelvis Google och Apple böter om Tiktok finns tillgängligt i deras digitala butiker i Montana.

Gianforte motiverar lagen med en oro att Tiktok ska lämna över känslig användarinformation till det kinesiska styret.

"Det är väldokumenterat att det kinesiska kommunistpartiet använder Tiktok för att spionera på amerikaner, kränka deras integritet och samla in deras personliga, privata och känsliga information", säger guvernören i ett uttalande.

Tiktok hävdar att lagen bryter mot yttrandefriheten – som skyddas i det första tillägget till USA:s konstitution – och den kommer med största sannolikhet överklagas.

Även rättighetsorganisationen ACLU är kritisk och skriver på Twitter att lagen är "ett övergrepp på rätten till yttrandefrihet för hundratusentals människor i Montana som använder appen".

Kinesiska företag är enligt lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster och oron kring Tiktok handlar om Pekingregimen kan övervaka appens användardata och dra nytta av den. Kina har – liksom Tiktok – nekat till alla anklagelser.

Fakta: Tiktok

Tiktok är en plattform där användare skapar och delar filmklipp.

Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, som först lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapp, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande plattformar på sociala medier. Appen har runt 1,6 miljarder användare världen över.

2021 omsatte moderbolaget Bytedance cirka 58 miljarder dollar, motsvarande drygt 520 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!