Den tragiska historien om kvinnan bakom "Roe"

"Jane Roe" var den gravida kvinna som stred för att få göra abort och vars fall blev grundpelaren i USA:s abortlagstiftning – som nu åter tagits upp av Högsta domstolen. Det här är berättelsen om Norma McCorvey – kvinnan bakom pseudonymen "Roe" – som själv kritiserade domen och arbetade både för och emot rätten till abort.

Norma McCorvey, eller "Jane Roe" som hon blev känd som, tillsammans med advokaten Gloria Allred framför Högsta domstolen i Washington DC efter att ha lyssnat till ett fall om aborträtten från Missouri 1989.

Norma McCorvey, eller "Jane Roe" som hon blev känd som, tillsammans med advokaten Gloria Allred framför Högsta domstolen i Washington DC efter att ha lyssnat till ett fall om aborträtten från Missouri 1989.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA2022-06-24 05:00

Texasbon Norma McCorvey var 22 år när hon blev gravid med sitt tredje barn.

Hennes två första barn var redan bortadopterade och McCorvey ville inte föda ett till. Året var 1970 och i delstaten Texas var aborter i princip förbjudna om de inte gjordes för att rädda kvinnans liv. McCorvey fick rådet att vända sig till en advokat.

Abortfrågan var då, liksom nu, en het fråga i USA och advokaterna Linda Coffee och Sarah Weddington hade väntat på ett fall som McCorveys för att kunna utmana abortlagarna.

En tre år lång rättsprocess drogs igång och för att skydda hennes identitet tilldelades Norma McCorvey pseudonymen "Jane Roe".

Tas upp igen

McCorvey och hennes försvar vann mot åklagaren Henry Wade. Fallet "Roe mot Wade" slog fast kvinnans rätt till ett privatliv och i och med den rätten att besluta om abort fram till vecka 24–28. Domen blev det mest kända vägledande beslutet gällande aborträtten i USA.

Då, 1973, hade McCorvey sedan länge fött och adopterat bort det barn som hon, då det ännu var ett foster, hade gått till domstol för att få abortera. Själv var hon kluven i abortfrågan och uttryckte efter domen att hon ansåg att abort inte borde vara tillåtet efter de tre första månaderna.

Nu, nära 50 år efter domen, hanteras frågan åter i Högsta domstolen. Någon gång i juni väntas HD komma med besked om huruvida domen från 1973 har tolkat grundlagen korrekt. Det mesta tyder på att domen, som slår fast kvinnors rätt till abort, kommer att rivas upp, vilket skulle innebära att frågan om abort hamnar på delstatsnivå. Runt hälften av USA:s delstater väntas göra skärpningar i sina abortlagar eller i princip förbjuda abort om så sker.

Tuff uppväxt

McCorvey växte upp under svåra och fattiga förhållanden med en ensamstående alkoholiserad mamma. Hon hamnade tidigt i problem. Som tioåring rånade hon en butik och hon bodde i perioder på ett ungdomshem. McCorvey var 16 år när hon blev gravid första gången. Äktenskapet sprack och hon flyttade tillbaka till sin mamma, som senare adopterade barnet. Norma McCorvey själv hävdar att adoptionen skedde mot hennes vilja.

"Bra skådespelerska"

Årtiondet efter domen levde McCorvey ett tillbakadraget liv tillsammans med sin flickvän. 1980 började hon arbeta på en abortklinik och för aborträtten. Filmen "Roe vs Wade", som handlade om McCorvey och fallet, släpptes 1989 och hon blev alltmer känd som abortaktivist.

1995 tog McCorveys liv en ny vändning. Hon blev vän med pastorn Philip Benham som företrädde den hårdföra anti-abortorganisationen "Operation Rescue". Hon bytte sida, tog avstånd från sin homosexualitet och började arbeta emot abortrörelsen.

I en dokumentär som spelades in när McCorvey låg för döden hävdade hon dock att hon företrätt anti-abortrörelsen för att den betalat henne, och beskrev sig själv som "den stora fisken".

– Jag tror att det var ömsesidigt. Jag tog deras pengar och de satte mig framför kamerorna och sade åt mig vad jag skulle säga, säger McCorvey i dokumentären.

– Jag är en bra skådespelerska, fortsätter hon.

McCorvey dog några månader efter inspelningen, i februari 2017.

"Skapade rubriker"

Röster för och emot McCorveys sista uttalanden har höjts.

Sanningen ligger nog någonstans mittemellan, tror Joshua Prager, journalist och författare som följde McCorvey under flera år och har skrivit en biografi om hennes liv.

– Det var ett begär om att vara önskad och bli lyssnad till, säger han i en intervju med The New York Times i samband med att dokumentären släpptes 2020.

– Genom återuppfinning och lögner visste hon hur man skapade rubriker och fångade landet. Nu gör hon det igen från sin grav.

Fakta: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters abortförbud som grundlagsvidriga, och i och med det garanterades rätten till abort för landets kvinnor.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Konservativa delstatsstyren har i flera fall skärpt abortlagen inom delstaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!