Detta handlar 6 januari-utredningen om

Kan Donald Trump åtalas för sin roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021? En grupp högprofilerade politiker inom det amerikanska representanthuset rekommenderar det. Här ger USA-experten Dag Blanck svar på frågor om det som kommittén undersökt – och hur viktiga dess slutsatser är.

USA:s expresident Donald Trump – föremål för flera olika rättsprocesser.

USA:s expresident Donald Trump – föremål för flera olika rättsprocesser.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

USA2022-12-19 15:35

Vad var kommitténs uppdrag?

– Dess roll har varit att undersöka vad som hände den 6 januari 2021 och hitta orsakerna bakom stormningen, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det pågår parallellt även andra utredningar, av justitiedepartementet, och ett antal personer har redan dömts för sitt deltagande i stormningen. Kommittén är ett utslag av principen om maktdelning i det amerikanska systemet, där en så kallad select committee inom representanthuset kan utses med makt att utreda och inkalla vittnen. Efter attacken mot Kapitolium tillsattes en sådan kommitté. Men kommittén har ingen juridisk makt utan avger en rapport och kan komma med rekommendationer och förslag om vilka åtgärder som bör vidtas.

Vad händer efter detta – politiskt och juridiskt?

– Nu har kommittén gjort sitt och det som kommer att ske nu i veckan är att kommitténs hela rapport offentliggörs. Det är en mycket omfattande utredning med en stor mängd vittnesmål. Vi har hört en del från rapporten redan, men långt ifrån allt. Det är underlag som justitiedepartementet ska kunna använda sig av när de beslutar sig för om man ska väcka åtal. I slutänden blir det upp till justitieminister Merrick Garland att fatta dessa beslut. Och politiskt kommer det innebära att det blir fokus på Trump igen och på vad som hände den 6 januari.

Hur sannolikt är det att Trump ställs till svars?

– Det är svårt att säga, men det är inte osannolikt. Och i så fall följer en rättegång och vad händer om Trump, som är presidentkandidat till valet 2024, döms? Får han då ändå ställa upp i valet? Rent formellt finns inget som hindrar det, men också det vore exceptionellt. Som allt med Donald Trump skulle det vara något helt oväntat, något normbrytande.

Vilka andra utredningar pågår kring Trump?

– Dels har vi en process som pågår i Georgia, och den handlar om hans påstådda försök att påverka valutgången i Georgia. Det handlar om Trumps famösa telefonsamtal till Brad Raffensperger, den högst ansvarige för valprocessen i delstaten, då Trump uppmanade Raffensperger att hitta lite fler röster åt honom. Sedan har vi till exempel processer som pågår i New York och som rör Trumps och hans företags ekonomi. De handlar om att Trump ska ha övervärderat sina och sina företags tillgångar.

Vad tror du att konsekvenserna kan bli för Trump?

– Blir Donald Trump dömd (i en senare rättslig process) så är det naturligtvis negativt för honom. Men Trump och hans anhängare kommer att, så som de har gjort hela tiden, hävda att det är en häxjakt som pågår. Vilket leder till ytterligare splittringar och polariseringar. Samtidigt ska man komma ihåg att hela hans karriär har präglats av just konfrontationer. Det är en metod som han använder, som till exempel stämningar mot konkurrenter och så vidare. Det är hans modus operandi, hans livsluft.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.
Bakgrund: Stormningen av Kapitolium

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!