Dokument avslöjar jakten efter Kennedymordet

USA har offentliggjort tusentals tidigare hemligstämplade handlingar kring mordet på president John F. Kennedy 1963. Officiellt sköts Kennedy av Lee Harvey Oswald, men konspirationsteorier frodas fortfarande kring fallet.

USA:s dåvarande president John F Kennedy åker kortege i San Diego den 6 juni 1963. I november 1963 sköts han till döds under en liknande kortege i Dallas.

USA:s dåvarande president John F Kennedy åker kortege i San Diego den 6 juni 1963. I november 1963 sköts han till döds under en liknande kortege i Dallas.

Foto: JFM/AP/TT

USA2021-12-16 05:31

De nysläppta dokumenten från CIA och FBI visar att de amerikanska utredarna sökte vitt och brett för att ta reda på om det var en sammansvärjning som hade planerat mordet i Dallas i Texas den 22 november 1963.

De många spåren ledde bland annat till den sovjetiska underrättelsetjänsten, afrikanska kommuniströrelser och den italienska maffian.

I handlingarna går det också att läsa om hur amerikanerna gjorde omfattande ansträngningar för att spionera på och påverka Fidel Castros kommunistiska regim på Kuba, där Lee Harvey Oswald hade kontakter.

88 procent har offentliggjorts

Sammanlagt rör det sig om 1 491 akter som USA:s riksarkiv offentliggör – men de är långt ifrån de första.

Flera konspirationsteorier accepterar inte den officiella förklaringen att Oswald ensam var skyldig till mordet, som inträffade när Kennedy åkte kortege genom Dallas i en öppen limousine.

En lag från 1992 kräver därför att alla officiella handlingar kring mordet ska offentliggöras "för att göra det möjligt för allmänheten att bli fullt informerad". För fyra år sedan godkände dåvarande president Donald Trump att häva hemligstämplingen på över 53 000 akter och enligt USA:s riksarkiv har 88 procent av handlingarna rörande mordet hittills offentliggjorts.

Runt 15 000 återstår

Vita huset är nu pressat att släppa resten av handlingarna före slutet av nästa år. Men troligtvis finns det uppgifter som aldrig kommer att få se offentlighetens ljus, helt enkelt för att de anses utgöra en säkerhetsrisk, tror Philip Shenon, expert på Kennedymordet.

"Så länge som regeringen fortsätter att hålla dokument gömda kommer det att främja tankar om att olycksbådande konspirationsteorier grundar sig på fakta," skriver Shenon i en artikel i Politico.

Han tror att omkring 15 000 handlingar med koppling till Kennedymordet ännu är hemligstämplade. De flesta av dem kommer från CIA och FBI.

Den här handlingen från CIA, daterad 3 februari 1968, är en av alla akter som nu har offentliggjorts.
Den här handlingen från CIA, daterad 3 februari 1968, är en av alla akter som nu har offentliggjorts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!