Dom: Trump kan ställa upp i val i Colorado

En domare i Colorado slår fast att USA:s tidigare president Donald Trump "deltog i ett uppror" den 6 januari 2021. Försöket att, med hänvisning till upproret och en gammal skrivning i grundlagen, få hans namn struket från delstatens valsedlar 2024 avslås dock, rapporterar CNN.

USA:s ex-president Donald Trump. Arkivbild.

USA:s ex-president Donald Trump. Arkivbild.

Foto: Mike Mulholland/AP/TT

USA2023-11-18 13:24

Domstolsprocessen i Colorado är en av flera som försöker reda ut om en lagtext från 1866 kan stoppa expresident Donald Trump från att kandidera till Vita huset. Det handlar om den tredje sektionen i grundlagens 14:e tillägg som förbjuder personer som stött ett uppror att ställa upp i val.

Distriktsdomaren Sarah Wallace i Colorado anser att det 14:e tillägget omfattar en rad ämbeten – men inte presidenter.

Enligt CNN kommer beslutet efter att domare i Minnesota och Michigan kommit till samma slutsats.

Den över hundra sidor långa domen i Colorado erbjuder dock ett svidande fördömande av Trumps beteende. Den stämplar honom som en upprorsmakare som "aktivt startade sina extremistiska anhängares ilska" och "agerade med den specifika avsikten att hetsa till politiskt våld och rikta det mot Kapitolium".

Experter tror att ärendet kommer att överklagas till USA:s högsta domstol.

Donald Trump leder Republikanernas kamp om partiets presidentkandidatur inför nästa års val.

Fakta: Stormningen av USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda USA". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig in i en av kamrarna och delar av byggnaden vandaliserades.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om