Enad front när Aukus tar form för framtiden

USA säljer fem atomdrivna ubåtar till Australien när militärpakten Aukus tar verklig form. Beskedet kom när USA:s, Australiens och Storbritanniens ledare träffades.
–Det här är en ny sorts gemenskap för nya utmaningar i världen, sade Rishi Sunak.

Australiens premiärminister Anthony Albanese, USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på flottbasen Point Loma i Kalifornien.

Australiens premiärminister Anthony Albanese, USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på flottbasen Point Loma i Kalifornien.

Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

USA2023-03-13 14:42

Joe Biden, Anthony Albanese och Rishi Sunak har kommit överens om stora delar av ländernas militära pakt. Med en amerikansk atomubåt i bakgrunden sade de tre ledarna gemensamt att Aukus ska säkerställa en säkrare värld för alla.

– Vi vill se en värld där alla länder kan agera utifrån sina egna intressen, utan tryck utifrån. Aukus ska säkerställa det för i dag och för generationer framåt: som vänner, jämlikar och ledare, sade Australiens premiärminister Albanese.

Han hyllade samarbetet och konstaterade att överenskommelsen om atomubåtar är "den största investeringen någonsin i vårt försvar".

USA:s president Joe Biden inledde det korta pressmötet med att hylla sina allierade och hela militärpakten, samtidigt som han konstaterade att triumviratet står starkt gemensamt.

– Det är ett ovanligt namn, Aukus, men det är en kraftfull pakt.

Riktat mot Kina

De tre ledarna ska i ytterligare möten enas om hur kinesisk expansion i regionen ska motas i Stilla havet och i undertonen i mötet med medierna fanns hela tiden Kina, utan att landet nämndes vid namn.

– Vi är tre allierade som har spillt blod tillsammans för att säkra en framtid för frihet, fred och säkerhet, sade Storbritanniens ledare Sunak.

– Vad USA, Storbritannien och Australien har gemensamt är mer än en delad historia. Vi delar tron på att alla länder respekteras och varje individ har rätt att välja sin framtid, sade Albanese.

Ledarnas ord kom efter att de mer konkreta beskeden redan hade läckt. USA ska leverera tre atomubåtar till Australien, med optioner på ytterligare två. Köpet följs av ett samarbete där en ny modell av atomubåtar, kallad SSN-AUKUS, ska byggas med brittisk design och amerikansk – mycket hemlig– teknik. Den senare delen ligger dock minst 15 år in i framtiden.

Allt för att i Bidens ord "stärka möjligheten för fred i årtionden framåt".

"De bästa vi har"

Men de australiska ubåtarna kommer inte att vara kärnvapenbestyckade, betonade presidenten.

– Det vill jag göra helt klart redan från början. De kommer att drivas av atomkraft men inte ha kärnvapen.

Australiska public service-bolaget ABC rapporterar att inköpen av amerikanska ubåtar och investeringarna kring dessa väntas bli 368 miljarder australiska dollar de närmaste 30 åren. Detta motsvarar omkring 2 600 miljarder kronor.

Australisk militär ska redan i år börja träna med amerikansk och brittisk.

– Och jag lovar, de är alla bland de bästa vi har, sade Albanese till Biden.

Ökade brittiska anslag

Försäljningen kräver ett godkännande av USA:s kongress, vilket inte tros vara ett problem och Biden betonade i sitt anförande att pakten kommer att ge många tusen arbetstillfällen till USA i många år framöver.

Samtidigt har Bidenregeringen bett den amerikanska kongressen om att höja försvarsbudgeten till 842 miljarder dollar för år 2024.

Storbritannien presenterade samtidigt en uppdaterad säkerhetsanalys, där Kina pekas ut som främsta hotet medan åtgärder görs för att motarbeta Ryssland. Säkerhetsanalysen flaggar också för ökade medel och upprustning. Försvarsanslagen föreslås öka med fem miljarder pund, motsvarande omkring 64 miljarder kronor.

Beskedet innebär en andra fas i det militära ramverk som Australien, USA och Storbritannien redan presenterat och som offentliggjordes för 18 månader sedan.

Fakta: Aukus

Det militära samarbetet mellan USA, Australien och Storbritannien, benämnt med akronymen Aukus, presenterades 15 september 2021 och rör en strategisk pakt i Stilla havsområdet.

Förutom militärsamarbetet Aukus (för Australia, United Kingdom och USA) så finns parallellt förslag om civilt samarbete mellan USA, Indien, Japan och Australien.

Underrättelsesamarbete sker genom en allians kallad Fem ögon – Five eyes – där Nya Zeeland, Kanada och Storbritannien, USA och Australien utbyter information.

Kina har reagerat med skärpa mot skapandet av pakten Aukus.

Frankrike var också mycket kritiskt, men främst på grund av att fransk ubåtsindustri förlorade ett stort kontrakt om ubåtar till Australien. Missnöje i Paris gällde också att man inte varit delaktig.

Källa: AP och AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!