Ex-polis döms för dråp i USA

Den tidigare polis som i april sköt ihjäl 20-årige Daunte Wright i Minneapolis i USA döms för dråp. Dödsskjutningen fick stor uppmärksamhet.

Demonstranter som samlats inför dom mot poliskvinna.

Demonstranter som samlats inför dom mot poliskvinna.

Foto: Christian Monterrosa/AP/TT

USA2021-12-23 20:53

Skjutningen inträffade i en tid av stora spänningar i området. Fallet är ett i raden där polisvåld förekommit mot svarta personer i USA. I Minneapolis, som ligger i delstaten Minnesota, ledde skjutningen till en lång rad demonstrationer. Under samma tid dömdes Derek Chauvin för mordet på George Floyd i staden.

Själv har den 49-åriga ex-polisen uppgett att hon tog pistolen av misstag när hon egentligen skulle använda sitt elchockvapen mot en bilförare. Hon sade upp sig från sin tjänst två dagar efter händelsen, men hävdade samtidigt att skjutningen var ett misstag.

– Jag är ledsen för att det hände. Jag är verkligen ledsen, sade hon enligt CNN när hon vittnade i rättegången.

Wright sköts i samband med en trafikkontroll i Minneapolisförorten Brooklyn Center. På videon från en kroppskamera hörs poliskvinnan hota att använda sitt elchocksvapen mot Wright. Kort därefter avfyrade hon sitt tjänstevapen.

– (Svordom). Jag sköt honom precis . . . jag tog fel (svordom) vapen, hörs hon säga efteråt.

Juryn överlade i omkring fyra dagar innan den fann henne skyldig för det dråpliknande brottet "second degree manslaughter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!