Expert: "Helt förödande" åtal mot Trump

Det färska åtalet om expresident Donald Trumps hantering av dokument visar hur hemligstämplat material förvarats i en röra på badrum, på en scen och blandat med expresidentens privata tillhörigheter. –Det är mycket värre än vad vi trott, säger juridikprofessorn Catherine Ross.

En del av dokumenten hittades i ett badrum på Mar-a-Lago.

En del av dokumenten hittades i ett badrum på Mar-a-Lago.

Foto: USA:s justitiedepartement/AP/TT

USA2023-06-18 10:57

Åtalet mot USA:s expresident Donald Trump väcktes i tisdags. Det innehåller 37 punkter och en mängd tidigare okänd information. Där finns fotografier, sms-konversationer med Trumps inre krets och detaljer om vad de hemligstämplade dokumenten innehåller.

– Det finns bilder som en av hans anställda tagit där en låda fallit till golvet, dokumenten hade spridits överallt. Vissa var märkta som "bara tillgängliga för våra fem närmaste allierade", som ramlat ut på golvet, berättar Catherine Ross.

Hon är juridikprofessor vid George Washington University i USA:s huvudstad. Med tanke på de detaljer som har avslöjats är hon inte förvånad över valet att åtala.

– Det var oundvikligt för brotten är så allvarliga. Konsekvenserna för den nationella säkerheten är så allvarliga. Att inte åtala hade underminerat nyckelprincipen i vår demokrati om att ingen står över lagen, säger hon till TT.

Ny nivå

Enligt åtalet innehåller dokumenten kärnvapenhemligheter och information om sårbara områden i landets försvar, liksom vedergällningsplaner.

Domaren Aileen Cannon har begärt att Trumps advokater ska genomgå bakgrundskontroller för att de ska få grönt ljus att hantera säkerhetsklassat material, ett tecken på hur hemliga pappren är. Vissa av dokumenten hade så hög sekretessklass att de bara fick förvaras i särskilda lokaler. Nu har en del papper varit i lådor i olåsta utrymmen, bland annat på en scen i en festlokal.

– Nivån av respektlöshet för de här viktiga dokumenten är häpnadsväckande, säger Ross.

Hon understryker att dokumenten kan innehålla känsliga uppgifter kopplade till allierade länder, där hon räknar in Sverige.

– Det här betyder att era metoder för att samla in underrättelser kan ha äventyrats, med tanke på hur mycket underrättelser som delas med USA.

Svagt försvar?

I åtalet berättas också hur Donald Trump medvetet visat upp hemliga dokument för andra personer, något som kan komma att tas upp i en separat rättegång. Vidare belyses att expresidenten vägrat lämna in material när riksarkivet och FBI begärde det. Han ska till och med ha luftat tankar på att förstöra dokumenten.

Juridikprofessorn ger inte mycket för Trumpsidans försvar, bland annat att processen är en politiskt motiverad häxjakt. Trump har också hänvisat till att han haft rätt att inneha pappren enligt presidentregisterlagen.

– Han hittar bara på. Presidentregisterlagen säger det exakt motsatta, säger Ross.

– Den skapades efter Nixons presidentskap för att säkerställa att det här är allmänhetens papper. De tillhör det amerikanska folket via riksarkivet.

Inget uppskov

Det är möjligt för en tidigare president att begära undantag och få tillgång till dokument om de exempelvis skriver en bok.

– Men för det första behöver man då inte originalhandlingarna och för det andra så begärde han aldrig några undantag, säger Ross.

Trump har också sagt att han inte har haft tid att gå igenom lådorna, som enligt uppgift även innehöll tidningsurklipp, skjortor och skor.

– Han hade kunnat låta sina advokater begära 30 dagar för att gå igenom alla lådorna, men det gjordes aldrig, säger Ross.

Okänt territorium

Vad som händer framöver är oklart då omständigheterna är unika. Det Floridadistrikt där åtalet väcktes är känt för att hantera ärenden snabbt. Det skulle kunna innebära rättegångsstart i september.

Trumps strategi blir antagligen att i första hand försena.

Han kan också göra en uppgörelse med åklagarsidan ända fram tills det att juryn fattar sitt beslut, enligt Ross. Döms den tidigare presidenten och nuvarande aspiranten kommer det antagligen tas hänsyn till att han är förstagångsförbrytare.

I åtalspunkternas straffskala finns uppemot 20 års fängelse.

Mängder med hemliga dokument har förvarats på en scen i en festlokal i expresident Donald Trumps bostad och anläggning Mar-a-Lago i Florida.
Mängder med hemliga dokument har förvarats på en scen i en festlokal i expresident Donald Trumps bostad och anläggning Mar-a-Lago i Florida.
Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!