Expert: "Nästan omöjligt" bevisa vad Trump visste

Hårda ord haglar mot USA:s expresident Donald Trump under förhören om stormningen av Kapitolium. Det är inte positivt för Trump – men sannolikt inte heller nog för att åtala honom, enligt USA-experten Jan Hallenberg. –Trump är som Putin. Han upprepar sina lögner tills han tror på dem.

En video med tidigare justitieminister William Barr spelas upp under utfrågningen i kongressen. Bild från 9 juni.

En video med tidigare justitieminister William Barr spelas upp under utfrågningen i kongressen. Bild från 9 juni.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA2022-06-15 05:30

– Han höll på att tappa kontakten med verkligheten.

William Barr, tidigare justitieminister under Donald Trump, skrädde inte orden när han förhördes om tiden efter presidentvalet i USA 2020. I sitt förhör beskrev han Trumps upprepade lögner om att valet var stulet som "skitsnack" och "galenskaper".

Förödande kritik, enligt Jan Hallenberg, USA-expert och forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Republikaner sitter och säger att det är snömos alltihop. Trumps egen justitieminister sitter och skrattar åt honom, säger han till TT.

"Som Putin"

Onsdagens planerade förhör sköts med kort varsel fram, uppgav utskottet på sin hemsida. Under torsdagen kommer representanthusets särskilda utfrågningsutskott dyka djupare i hur anställda på justitiedepartementet och i Vita huset konfronterade Trump, samt hur han pressade sin vicepresident Mike Pence att riva upp valresultatet.

En viktig fråga är huruvida Trump visste att han förlorat valet men ändå öste på med anklagelser om valfusk. Flera i utskottet anser att det finns tillräckligt med bevis för detta för att justitieministern ska kunna väcka åtal mot den tidigare presidenten, men enligt Hallenberg är det inte särskilt troligt att så kommer ske.

– Det är ju nästan omöjligt att bevisa att karln visste detta och inte har ett hjärnspöke. Utskottet gjorde det troligt att han borde ha begripit, men kan knappast bevisa det.

– Trump är som (Rysslands president Vladimir) Putin. Han upprepar sina lögner tills han tror på dem.

Kan påverkas

Trump själv släppte efter måndagens förhör ett tolv sidor långt uttalande som är ett eko av hans gamla påståenden att han vann valet. Runt två tredjedelar av republikanerna tror på honom.

Men det innebär också att en tredjedel av partiets medlemmar, plus oberoende väljare, sannolikt kan påverkas av utfrågningarna i kongressen om de följer det direktsända politiska dramat, enligt Hallenberg.

– Det finns väl en del i den gruppen som kan lyssna på det här budskapet och bli mer tveksamma till Trump. Men hur många de är och hur kraftig inverkan de får är väldigt svårt att bedöma.

"Förlorar inflytande"

I primärvalen som pågår i USA fortsätter samtidigt kampen där kandidater inom respektive parti gör upp om kandidaturen till mellanårsvalet i höst. Till stor del har valet för Republikanernas del stått mellan politiker som fått Trumps välsignelse och mer konventionella politiker – med blandat resultat där båda falanger inom partiet nått framgång och nederlag. Inom partiet finns dock en oro för att alltför extrema kandidater kommer få svårt att vinna mot demokraternas kandidater vid skarpt läge i höst.

– Min tes är att Trump i alla fall långsamt förlorar inflytande. Han är fortfarande stark inom det republikanska partiet, men jag kan inte se att hans inflytande ökar.

Han tar som exempel valresultatet i Georgia, där två republikanska politiker som kritiserats öppet av Trump tog hem sin kandidatur med oväntat stort stöd.

– Ju fler sådana resultat det blir, desto svagare blir troligen Trump.

"Förbannade" väljare

Ett splittrat republikanskt parti och nedslående förhör i kongressen är dock sannolikt inte nog för att påverka valutgången i höst.

– Den övergripande politiska vinden går så starkt mot Demokraterna så det blir väldigt svårt för partiet att vinna kongressvalen.

– Väljarna är förbannade för så mycket mer än Trump och påhittat valfusk. De är oroade över inflationen och bensinpriser. Det är den typen av frågor som kommer att avgöra deras val.

Tidigare president Donald Trump talar på ett kampanjmöte i Greensburg, Pennsylvania den 6 maj.
Tidigare president Donald Trump talar på ett kampanjmöte i Greensburg, Pennsylvania den 6 maj.
Utfrågningarna i kongressen

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

Förhören direktsänds och har lockat miljontals tittare i USA.

Utskottet ska enligt planen härnäst fokusera på hur högt uppsatta personer inom justitiedepartementet och i Vita Huset konfronterade president Donald Trump och hotade med att avgå. På torsdagen ska utfrågningarna även handla om hur Donald Trump pressade vicepresidenten Mike Pence att riva upp valresultatet, enligt Liz Cheney, republikansk ledamot i utskottet.

Onsdagens förhör ställdes in. Torsdagens förhör börjar klockan 19, svensk tid.

Ytterligare fyra dagar av utfrågningar är planerade, de två första av dessa den 21 och 23 juni. Då kommer man att dyka djupare i Trumps försök att påverka valresultatet i olika delstater och hur det mynnade ut i attacken mot Kapitolium den 6 januari 2021.

Källa: USA Today

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!