Expert om riksrättsprocess mot Biden: En hämnd

Riksrättsprocessen mot Joe Biden kommer att bli en distraktion för presidenten i hans valkampanj. –Processen kommer få väldigt mycket uppmärksamhet när den inleds, säger USA-experten Dag Blanck.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att det finns en risk för att riksrättsförfarandet börjar användas allt oftare. Arkivbild.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att det finns en risk för att riksrättsförfarandet börjar användas allt oftare. Arkivbild.

Foto: Mikael Wallerstedt/TT

USA2023-09-12 19:36

Efter långa diskussioner har USA:s representanthus meddelat att man inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden.

Processen handlar om sonen Hunter Bidens affärer.

"Under de senaste månaderna har republikaner i parlamentet avslöjat allvarliga och trovärdiga anklagelser om president Bidens beteende – en kultur av korruption", skriver representanthusets talman Kevin McCarthy på Twitter.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att processen är lång och börjar nu i justitieutskottet där man ska formulera tydligare åtalspunkter. Sedan ska ärendet vidare till senaten.

Press från högerflanken

Blanck säger att sannolikheten för att Biden skulle fällas är rätt låg.

– Jag tror inte att Kevin McCarthy drömmer om en riksrättsprocess mot Biden just nu, säger Blanck.

McCarthy har fått ge med sig, eftersom han har en mycket svag majoritet och därför är beroende av ett antal personer från högerflanken som vill se en process mot Biden.

– De menar att Biden på något sätt berikat sig tillsammans med Hunter Biden och kanske begått olagliga handlingar som korruption. Det är också oklart exakt vad presidenten skulle ha gjort.

Blanck bedömer också att man kan se processen som en slags hämnd för de två riksrätter som expresidenten och republikanen Donald Trump ställts inför.

– Republikanerna menar att de var otillständiga och en häxjakt. Nu slår man tillbaka mot demokraterna.

Risk för avtrubbning

Fyra åtal hänger över Trump som även han siktar på att vinna nästa presidentval. Riksrättsprocessen mot Biden avleder en hel del uppmärksamhet från Trump. Även de andra presidentkandidaterna kommer att behöva förhålla sig till processen mot Biden – precis som till processerna mot Trump, enligt Blanck.

Det är väldigt ovanligt att riksrättsprocesser inleds mot presidenter. Blanck säger att det nu finns en oro för att riksrättsförfarandet kommer användas allt oftare, att systemet trubbas av.

– Det är inte så systemet är tänkt att fungera. Det ska användas för exceptionella brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!