90 sekunder i midnatt. Så nära midnatt har domedagsklockan aldrig tidigare stått. Men i år, med anledning av bland annat Ukrainakriget, kärnvapenspänningar och klimatkris är det där den ska vara, enligt en grupp kärnvapenexperter och vetenskapsmän.
Midnatt på klockan symboliserar undergång.
I år flyttas visarna "till stor del, men inte uteslutande, på grund av Rysslands invasion av Ukraina och den ökade risken för kärnvapenupptrappning", skriver expertgruppen som varje år ger besked om huruvida klockan ska ställas om, skriver AFP.
"Den nya tiden på klockan påverkades även av fortsatta hot från klimatkrisen och nedbrytningen av globala normer och institutioner som behövs för att mildra risker förknippade med avancerad teknik och biologiska hot som covid-19."
För tre år sedan ställdes klockan om från två minuter i midnatt till 100 sekunder före midnatt, vilket då var det närmaste undergången den hade ställts dittills. 2021 och 2022 lämnades visaren kvar på samma tid.
Vid bedömningen deltar ett råd av forskare och andra experter inom kärnteknik och klimatvetenskap som i samarbete med tidskriften Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) diskuterar världshändelser och bestämmer var klockans visare ska placeras.
Klockan installerades 1947 och ställdes då på sju minuter före midnatt. Det längsta den har stått från midnatt är 17 minuter, efter kalla krigets slut 1991.