Fjärde debatten utan Trump avklarad

Det var fjärde debatten för de fyra av fem som är kvar och vill bli Republikanernas presidentkandidat i valet nästa år. Inte mycket talar för att någon av dem kan vinna loppet mot den som skippat debatterna – expresidenten Donald Trump.

Nikki Haley var en av de fyra som vill bli Republikanernas presidentkandidat som deltog i den fjärde tv-sända debatten. Den som leder opinionsmätningarna, Donald Trump, deltog inte heller denna gång.

Nikki Haley var en av de fyra som vill bli Republikanernas presidentkandidat som deltog i den fjärde tv-sända debatten. Den som leder opinionsmätningarna, Donald Trump, deltog inte heller denna gång.

Foto: Gerald Herbert/AP/TT

USA2023-12-07 06:24

Medan Floridas guvernör Ron DeSantis, förre FN-ambassadören Nikki Haley, entreprenören Vivek Ramaswamy samt förre guvernören i New Jersey, Chris Christie, drabbade samman i en tv-sänd debatt i Tuscaloosa i Alabama ägnade sig Donald Trump åt att samla in kampanjpengar i Florida.

Det återstår bara sex veckor till det första primärvalet och opinionsmätningarna visar stor ledning för expresidenten.

Chris Christie har genomgående varit den som kritiserat Trump mest och expresidentens alla problem med åtal och rättssaker i allt från civilmål om bedrägligt uppblåsta värden, till försök till valfusk och uppmaningar att storma kongressen.

De andra aspirerande presidentkandidaterna har varit betydligt mindre, om alls, kritiska.

– Den som inte kan ta sig an Trump borde inte bli president, sade Christie i debatten dagen efter det att Trump uttalat att han bara skulle vara diktator för en dag om han blir Republikanernas presidentkandidat och vinner valet om ett år.

Christie kritiserade sina tre motdebattörer för att gå omkring och låtsas som att det bara var de fyra som det står emellan och att Trump inte existerar.

Trump har skippat samtliga debatter och har motiverat det med att han inte vill ge sina konkurrenter någon uppmärksamhet.

En representant för kampanjorganisationen Make America great again, Karoline Leavitt, sade att tävlingen om andraplatsen (läs: Trump är ohotad etta) är det största slöseriet någonsin i politiken med tid, pengar och energi.

– De (de fyra i debatten) ägnar sig åt en låtsasfajt för att tillfredsställa sina egon och miljardärerna som styr dem som marionetter, säger Leavitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om