Fler dödsoffer hittade efter huskollaps

Arbetet fortsätter i oförminskad takt vid massorna efter det förödande husraset i Miami. Fyra dödsoffer har konstaterats och fler än hundra personer saknas. Men hoppet om att hitta överlevande är inte ute.

Räddningsarbetare vid det kollapsade huset på torsdagen.

Räddningsarbetare vid det kollapsade huset på torsdagen.

Foto: Gerald Herbert/AP/TT

USA2021-06-25 02:38

Nästan ett dygn efter det att ett tolvvåningshus kollapsat i Surfside i Miami har ännu bara fyra dödsoffer bekräftats. Antalet saknade uppskattas av stadens borgmästare vara drygt 150, men det är osäkert hur många som befann sig i huset när det kollapsade klockan halv två på natten.

Räddningsarbetet har fortsatt under kvällen och natten, lokal tid, och kommer att fortsätta oavbrutet så länge hopp om att hitta människor vid liv i rasmassorna finns.

– Dagen går mot sitt slut, men räddningsarbetarnas dag gör det inte. De är så motiverade att fortsätta gräva fram människor ur massorna och kunna lämna över dem till de anhöriga, säger Daniella Levine Cava, borgmästare för Stormiami, Miami-Dade, på en presskonferens.

Hörde bankande

Räddningsarbetarna använder hundar och kameror i arbetet och lyssnar hela tiden efter ljud från eventuella överlevande.

Ännu har inga nyheter om att överlevande hittats kommit.

– Vi hörde ljud. Inte människor som ropade, men ljud. Det låter som någon som slår på något, ett bankande. Men vi har inte hört några röster, säger vice brandchefen Ray Jadallah på en presskonferens enligt amerikanska medier.

15-minutersskift

Räddningsarbetarna jobbar i 15-minutersskift för att kunna gräva sig fram så fort som möjligt.

– Den största utmaningen är arbetstakten som de här männen och kvinnorna måste hålla, säger Floridas brandchef Jimmy Patronis till CNN.

Han uppger att räddningsstyrkor från hela delstaten är på väg till Surfside för att hjälpa till.

– De kommer inte att sluta kämpa förrän varje liv som går att rädda har räddats.

120 personer av de som befarades befinna sig i de rasade lägenheterna har återfunnits, men det är inte klarlagt hur många som befann sig i de drabbade lägenheterna – 55 av husets 136. Myndigheterna uppger att flera boende var säsongsboende och att andra var bortresta på semester.

Ett fyrtiotal människor har räddats ur massorna.

Väntar på nyheter

President Joe Biden har godkänt att utlysa ett nödläge i Florida och en federal insats kommer att bistå i delstatens hjälparbete.

Vänner och familjer till de som saknas kan än så länge bara vänta och hoppas på det bästa.

– Vi väntar bara på att få höra något, precis som alla andra. Det är helt surrealistiskt, säger Bradley Lozano, vars svärfar bor i en av de drabbade lägenheterna, till The Washington Post.

– Det här är en långsam process. Vi förstår deras smärta, men de ser inte allt som händer, säger polischefen Alfredo Ramirez enligt Miami Herald om den ökade frustrationen över att nyheter om de saknade dröjer.

Räddningsarbetare vid det raserade huset.
Räddningsarbetare vid det raserade huset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!