Folkfest väntas vid uppskjutning av månraket

En upplevelse för livet, resonerar familjen Bostandji som färdats ända från norra England till Florida för att se Nasas nya månraket skjutas upp. De är inte ensamma – 100 000–200 000 åskådare väntas beskåda den historiska händelsen på plats på måndag.

Uppskjutningen av Artemis 1 är ett test inför kommande, bemannade månfärder.

Uppskjutningen av Artemis 1 är ett test inför kommande, bemannade månfärder.

Foto: John Raoux/AP/TT

USA2022-08-28 14:40

Familjen Bostandji är i USA på semester, med rymdtema.

– Planen är att köra mycket tidigt på morgonen och få en bra plats, säger Joanne Bostandji som inte vill missa en sekund av skådespelet på Kennedy Space Center.

– Jag vet att det kommer att bli från långt håll, men jag tror ändå det blir en syn för livet.

Uppskjutningen av Artemis 1 är ett test inför kommande, bemannade månfärder. Ombord vid uppskjutningen finns inga människor men väl tre människoliknande dockor. Om allt går bra, hoppas Nasa att tidigast 2025 kunna sätta den första kvinnliga astronauten på månen.

Uppsving för turismen

Sabrina Morley, från närliggande Orlando, har tagit med sig barnen för att se uppskjutningen från en chartrad båttur för rymdturister. Tvååriga dottern bär redan en imitation av en astronauthjälm på huvudet.

– Jag har aldrig kommit så nära en uppskjutning förut, säger Sabrina Morley och berättar hur hon som barn kunde se från familjens bakgård hur raketerna sköts upp och höra ljudbangen.

Återkomsten av de prestigefyllda rymdfärderna har gjort att intresset för Nasas rymdcenter ökat stort , och inneburit ett uppsving för turismen i Florida, bekräftar Meagan Happel vid turistcentret för den så kallade rymdkusten.

Trafikstockningar väntas från klockan fyra på morgonen. Uppskjutningen är planerad att ske klockan 08.33 lokal tid.

"Är folkets raket"

På huvudvägen till Merrit Island, där Kennedy Space Center ligger, är det fullt av turister i Brenda Mulberrys rymdsouvenirbutik.

– Jag tror att de är glada över att se Nasa skjuta i väg en raket. Den privata rymdindustrin är inte lika motiverande för folk, säger hon.

Artemis 1 är folkets raket, menar butiksägaren.

– Det är deras raket, inte en raket som tillhör SpaceX.

Det är 50 år sedan den senaste bemannade månfärden gjordes med Apollo 17, år 1972.

Fakta: Nasas Artemisprogram

Artemisprogrammet ingår i amerikanska rymdstyrelsen Nasas plan för att åter sätta människor på månen, inför en eventuell resa till mars.

Tolv astronauter, alla män, besökte månen under totalt sex flygningar under Apolloprogrammet 1969–1972. Målet är nu att sätta den första kvinnan och den första icke-vita personen på månen.

Den första uppskjutningen är planerad att ske klockan 08.33 (14.33 svensk tid) på måndag, lokal tid, från Kennedy Space Center i Florida. Skyltdockor, utrustade med sensorer, ersätter besättningen. Farkosten kommer att lägga sig i månens omloppsbana utan att landa på planeten.

Nästa uppskjutning planeras till 2024. Artemis 2 ska vara bemannad, men inte heller då kommer en månlandning att ske.

Den tredje uppskjutningen blir den första bemannade månlandningen sedan Apollo 17 år 1972. För första gången kommer Nasa att landa en rymdfarkost vid månens södra pol, där vatten i form av is upptäckts. Uppskjutningen beräknas ske 2025 men kan dröja till 2026. Syftet är delvis att skapa ett basläger på månen.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!