Glapp på nära åtta timmar i Trumps telefonlogg

Vem USA:s förre president Donald Trump pratade i telefon med när Kapitolium stormades är oklart. Vita husets telefonloggar har ett glapp på sju timmar och 37 minuter, avslöjar CBS och Washington Post.

Donald Trumps telefonhistorik för delar av den 6 januari 2021 saknas. Arkivbild.

Donald Trumps telefonhistorik för delar av den 6 januari 2021 saknas. Arkivbild.

Foto: Ben Gray/AP/TT

USA2022-03-29 16:50

Glappet omfattar tiden då kongressbyggnaden attackerades av Trump-anhängare i samband med att ledamöterna samlats för att formalisera Joe Bidens valseger.

Landets riksarkiv lämnade tidigare i år ut Vita husets telefonhistorik för presidenten till det utskott i representanthuset som utreder händelserna.

I det elva sidor långa dokumentet finns inga samtal till eller från Trump noterade för en period av 457 minuter – från klockan 11.17 till 18.54 – den 6 januari 2021, rapporterar CBS och Washington Post i en gemensam granskning.

Två samtal med Bannon

Däremot visar handlingarna att Trump talade i telefon med minst åtta personer den morgonen och elva personer under kvällen. Han pratade bland annat två gånger med Vita husets tidigare chefsstrateg, Steve Bannon.

Avsaknaden av uppgifter står i bjärt kontrast till alla rapporter om allierade Trump hade telefonkontakt med under stormningen.

Representanthusets utskott utreder nu om Trump kommunicerade via alternativa kanaler, exempelvis rådgivares telefoner eller så kallade burner-telefoner, engångstelefoner, uppger två källor med insyn i utredningen för CBS och Washington Post.

Trump: "Har ingen aning"

Donald Trump kommenterar i ett uttalande till Washington Post.

"Jag har ingen aning om vad en burner-telefon är, så vitt jag vet har jag aldrig ens hört begreppet", skriver han.

En talesperson för Trump uppger att den tidigare presidenten aldrig haft något med telefonloggarna att göra och att han förutsätter att alla samtal har registrerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!