Fyra möjliga åtalspunkter överlämnades av representanthusets kommitté till justitiedepartementet. Därmed är den politiska delen av utredningen kring senaste maktskiftet i USA – och stormningen av Kapitolium – avslutad.
Både konklusionen och vägen framåt är mycket viktiga enligt Mark Rhinard, forskningschef på Utrikespolitiska institutet och professor på Stockholms universitet.
Allmänhetens öra
– Förutom att utredningen sätter tryck på åklagare, så har det framför allt fått genomslag hos allmänheten, säger Rhinard och konstaterar att kommittén lyckats åstadkomma tre demokratiska grundkriterier: öppenhet, genomlysning och trovärdighet.
– Kommitténs arbete är nödvändigt för att kunna återuppbygga förtroendet för demokratin efter det som hände.
Rhinard bedömer att kommittén gjort ett enormt arbete med att ha fått vittnen att berätta, och lyckats samla in en stor mängd viktiga dokument.
– Det hjälper både justitiedepartementet och framtida historiker. Det är första gången något trovärdigt kommer ut ur denna oerhörda röra.
Det är för tidigt i processen att spekulera i vilka åtalspunkter som kan riktas mot Trump, och vad straffen skulle kunna bli.
Minskad popularitet
Men det finns två faktorer som kan understödja en rättslig process kan inledas, enligt Rhinard:
– Det sitter en demokrat i Vita huset. Den andra är att Trumps popularitet ser ut att minska. Även vissa republikaner som tidigare stöttade honom är relativt tysta.
Rhinard understryker samtidigt att lagen bör ha sin gång, oavsett vem som är president eller vad den allmänna opinionen anser.
Trump har tidigare meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2024. Frågan nu är om kommittérapporten är en politisk dödskyss?
– Det har utdelats många försök till dödande slag mot honom som politiker tidigare, som inte avslutat hans karriär. Men detta är ett hårt slag, säger professor Mark Rhinard.