Hårda abortlagen splittrar USA: "Skrämmande"

Blodiga dockor hålls upp i protest, aktivister skriker ut sina budskap och domare lägger pannorna i djupa veck. Abortfrågan är den kanske mest splittrande och engagerande i USA just nu. I fokus står bland annat Texas extremt hårda abortlag.

Vedika Chaci, pluggar statsvetenskap i Texas huvudstad Austin. Hon har demonstrerat mot Texas nya hårda abortlag.

Vedika Chaci, pluggar statsvetenskap i Texas huvudstad Austin. Hon har demonstrerat mot Texas nya hårda abortlag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

USA2022-01-09 06:00

– Lagen har räddat många liv.

Elisabeth Beall på organisationen Sidewalk Advocates for Life, låter säker på sin sak. Hon hoppas att USA ska bli ett land där abort inte bara är olagligt utan även otänkbart, och hon tycker att Texas nya lag – som förbjuder abort efter det att ett hjärtslag kan höras – är en bra start.

– Vi kan skapa ett samhälle där man inte behöver göra abort, där vi i stället hjälper och stödjer gravida, hävdar hon på telefon från huvudkontoret i Kalifornien.

Bealls katolska organisation utbildar aktivister som med "lugn, kärleksfull och positiv närvaro" står utanför abortkliniker på 214 platser i nästan alla delstater, inklusive Texas. Till skillnad från mer högljudda abortmotståndare, som ofta syns på bild, hoppas de vara ett sansat stöd för kvinnor och familjer som vill prata om alternativ till abort, berättar hon. Liksom många abortmotståndare är Beall övertygad om att livet börjar vid befruktningen och hon ser abort som ett våldsamt ingrepp, som tar liv.

Jämlikt samhälle?

Där skiljer hon sig från Donna Howard, som är demokratisk delstatsparlamentariker i Texas och sjuksköterska.

– Jag tror att vi alla kan enas om att en gravid kvinna bär potentiellt liv, men det råder inte konsensus kring när livet egentligen börjar, säger hon när hon tar emot TT på sitt utsmyckade kontor på bottenvåningen i kongressbyggnaden i Austin.

– De "hjärtslag" hos embryot som Texaslagen refererar till är egentligen inga hjärtslag. De är elektriska impulser från hjärtceller som vissa ultraljud kan fånga upp.

På en hylla bakom det fulla skrivbordet ligger en knallrosa, stickad livmoder. Den har Howard fått av en aktivist vid en av de många manifestationer för aborträtten hon deltagit i.

– Jag är så gammal att jag kommer ihåg hur det var i USA före "Roe mot Wade" (det HD-beslut som reglerar rätten till abort) och det är inget vi vill tillbaka till. Ett samhälle där kvinnor inte har kontroll över sina egna kroppar är inte jämlikt, resonerar hon.

Vädjade till HD

Abortfrågan har varit infekterad och politiserad i USA under lång tid, men tonläget skruvades upp ytterligare i höstas, när Texas kontroversiella abortlag trädde i kraft. Den förbjuder ingreppet när ett hjärtslag kan skönjas, vilket vanligtvis är runt vecka 6 då få kvinnor ens vet att de är havande. Skrivningen har ifrågasatts eftersom ett mänskligt embryo i den veckan är lika stort som ett riskorn, men Texas republikanske guvernör Greg Abbott var stolt när han skrev under lagen i somras.

– Vår skapare välsignade oss med livets gåva. Trots det förlorar miljontals barn rätten till sina liv varje år på grund av abort. I Texas arbetar vi för att skydda de liven, sade han enligt nyhetsbyråer.

Texaslagen, som i praktiken stoppar alla aborter, infördes trots kraftiga protester från president Joe Bidens styre och efter det att Högsta domstolen (HD) i Washington DC låtit bli att agera på en nödhemställan om att stoppa den.

Däremot, har HD meddelat, tar man under det pågående läsåret ställning till en abortlag från Mississippi, som förbjuder ingreppet efter den 15:e graviditetsveckan.

Häva "Roe mot Wade"?

Det är helt i linje med vad abortmotståndare i USA hoppas på. Många av dem såg en vän i expresident Donald Trump som under sin tid tillsatte inte mindre än tre konservativa och abortskeptiska HD-domare.

Skälet till att motståndarna håller tummarna för att Mississippis abortlag (eller en liknande, som den i Texas) upprätthålls av HD är att det i praktiken skulle innebära att "Roe mot Wade" upphävs.

"Roe mot Wade" från 1973 är det mest kända HD-beslut som reglerar rätten till abort, med hänvisning till den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Det stipulerar att abort ska tillåtas fram till det att fostret är livsdugligt utanför livmodern vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28.

Får Mississippis abortlag grönt ljus när HD meddelar sitt beslut i sommar innebär det att det är fritt fram för enskilda delstater att införa abortregler som är hårdare än "Roe mot Wade" – vilket Texas alltså redan har gjort.

– I praktiken har inga aborter genomförts här sedan den 1 september. De som har råd åker till andra delstater, men för ekonomiskt utsatta är det ett enormt problem, säger Howard, som anser att den nya lagen är "extremt skrämmande".

Texas abortförbud gav upphov till känsloladdade manifestationer – både för och emot – när det infördes i höstas. Men när TT besöker delstaten är det stilla vid abortklinikerna. Lagen är fortfarande i kraft, vilket innebär att abortmotståndarna är nöjda. Och abortförespråkarna verkar hämta andan.

– Kvinnors rättigheter och jämlikhet är fortfarande de viktigaste frågorna för mig, men nu siktar jag på valet i höst. Jag hoppas att (guvernör) Greg Abbott röstas bort för han företräder inte mina åsikter, säger studenten Vedika Chaci, som har deltagit i flera demonstrationer för aborträtten och som TT träffar på ett demokratiskt kampanjmöte i Austin.

Ett tudelat folk

Abortfrågan är komplex och spänner i USA över såväl politik och religion som synen på individens frihet. Det är svårt att ringa in exakt vilka som motsätter sig ingreppet, men abortmotståndare här beskriver sig ofta som konservativa republikaner som inte sällan är djupt religiösa. Demokrater försvarar oftare aborträtten, men gråskalan är stor.

Klart är däremot att förespråkare och motståndare inte har mycket till övers för varandra. Hätska debatter förs titt som tätt i kongressen och i medier. En mätning som opinionsinstitutet Gallup publicerade i somras visar att amerikanerna i princip är uppdelade i två läger: 47 procent anser att abort är moraliskt försvarbart medan 46 procent är av motsatt åsikt.

Elisabeth Beall beklagar att debatten är så infekterad. Hon anser att mediernas hätska ton försvårar möjligheterna till en uppriktig diskussion om vad hon beskriver som ett svårt men viktigt ämne.

– Men jag är också glad, för under de sju år min organisation funnits har vi hjälpt över 16 000 kvinnor att inte göra abort. Det är många liv.

Bakgrund: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget till USA:s konstitution, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till det att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters försök att införa abortförbud som grundlagsvidriga.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Vissa konservativa delstatsstyren har satt upp så strikta regler för abortkliniker att många av dem tvingats stänga. Man har också satt gränser för hur sent en abort får genomföras. Georgia och Missouri – och nu även Texas – har exempelvis infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första veckorna av graviditeten.

Texas abortlag gör inte undantag för fall där graviditeten orsakats av incest eller våldtäkt. Den är juridiskt snillrikt konstruerad, bland annat gör den det möjligt för privatpersoner stämma alla som misstänks ha hjälpt en kvinna att göra abort – läkare och sjuksköterskor men även taxichaufförer och andra.

Abortfrågan diskuteras intensivt bland politiker i USA. De som motsätter sig ingreppet är ofta konservativa och/eller religiösa republikaner. Bland demokrater är det mer vanligt att försvara aborträtten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!