Havet i Florida rekordvarmt: "Som soppa"

I Florida har havstemperaturen i veckan nått över 38 grader. –Det känns som att simma i soppa, säger akutläkaren Michael Mullins.

I södra Florida nådde yttemperaturen i havsvattnet 38,4 grader i veckan.

I södra Florida nådde yttemperaturen i havsvattnet 38,4 grader i veckan.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

USA2023-07-29 12:05

För turister och boende i Florida som vill svalka sig i havet har upplevelsen den senaste veckan nog blivit en besvikelse. Tidigare i veckan nådde yttemperaturen i havsvattnet 38,4 grader i södra Florida, vilket är ett potentiellt rekord.

– Det känns ingen skillnad mellan fukten i luften och att bada i havet, säger Floridabon Chelsea Ward.

Havet svalkar inte

När det är varmt svarar kroppen med att svettas, vilket kyler ner kroppen. Att ta ett svalkande dopp i havet är också effektivt eftersom kroppsvärmen överförs till vattnet. Men med stigande havstemperaturen minskar effekten, enligt akutläkaren Michael Mullins vid Barnes-Jewish Hospital i Saint Louis, Missouri. Varmt vatten återför värmen till kroppen.

– Det känns ungefär som att simma i soppa, säger Mullins.

Stark sol och ingen vind låg bakom de exceptionellt höga temperaturerna i södra Florida.

– Jag har aldrig upplevt högre temperatur än 37 grader under mina 21 år i Key West, säger forskaren Andy Devanas vid USA:s nationella vädermyndighet NWS i Key West.

Varmt i Atlanten och Medelhavet

Frågan är hur representativa de höga temperaturerna i södra Florida är. Vattnet vid mätplatsen är grunt och grumligt, och bevuxet med sjögräs. Men säkert är att temperaturen i havsvattnet längs kusten har legat några grader över det normala under juli. Och i västra Atlanten, nära Newfoundland utanför Kanadas kust, var havsvattnet 5 grader varmare än normalt i juli.

Nyligen rapporterades också nya rekordnivåer i Medelhavet utanför den spanska sydkusten. Enligt spanska meteorologiska institutet (Aemet) låg medeltemperaturen i mitten av juli på 24,6 grader vilket är 2,2 grader högre än genomsnittet för säsongen.

Det inte bara människor som lider när temperaturen på havsvattnet stiger. Korallrev, som är viktiga för artrikedomen och för att hindra erosion, kan skadas när temperaturen stiger över 30 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!