USA:s president Joe Biden höll sitt löfte till offrens anhöriga. På tjugoårsdagen av terrorattackerna den 11 september 2001 hävdes sekretessen på ett 16 sidor långt underrättelsedokument från den federala polisen FBI:s utredning.
Frågan om eventuell inblandning från den saudiska regimen har länge hängt över amerikansk politik eftersom 15 av de 19 flygplanskapare som genomförde attackerna kom från Saudiarabien.
Dokumentet beskriver hur en saudisk student i Kalifornien, som FBI misstänker i själva verket var agent åt landets underrättelsetjänst, ska ha träffat två av flygplanskaparna och hjälpt dem med "översättning, resor, boende och finansiering".
Även en konservativ Los Angeles-baserad imam, tillika tjänsteman på Saudiarabiens konsulat i staden, ska ha haft kontakt med de bägge al-Qaida-medlemmarna.
Inga bevis för stöd från Riayd
Flera på varandra följande regeringar av olika politisk färg – ledda av George W Bush, Barack Obama och Donald Trump – har vägrat att offentliggöra dokumenten. Något som har spätt på ryktena om att de innehåller politiskt sprängstoff.
Men innehållet i FBI:s dokument ger inget stöd för att den saudiska regeringen ska ha varit inblandad i eller haft kännedom om terrordåden.
Kungadömet har välkomnat offentliggörandet.
"Sedan den där fruktansvärda dagen för 20 år sedan har Saudiarabiens ledning konsekvent krävt att allt material som ingår i USA:s utredning av attackerna ska släppas", skev landets ambassad i USA i ett uttalande tidigare i veckan, som fortsatte:
"Alla påståenden om att Saudiarabien är medskyldigt till 11 september-attackerna är kategoriskt falska."
Offrens efterlevande tycks göra en annan tolkning.
"Nu är saudiernas hemligheter avslöjade och det är hög tid för kungadömet att ta ansvar för sina tjänstemäns roll i att mörda tusentals på amerikansk mark", skriver anhörigorganisationen 9/11 Families i ett uttalande.
Fler publiceringar att vänta
Bidens presidentorder om att släppa underrättelsematerialet undertecknades en dryg vecka innan tjugoårsdagen. Men beslutet var förenat med reservationer. Justitiedepartementet ska övervaka processen så att säkerhetsintressen inte äventyras, och det nu offentliggjorda dokumentet publicerades i kraftigt censurerat skick.
FBI-rapporten var dock bara den första. Under de närmaste sex månaderna väntas sekretessen hävas på en rad utredningsdokument om terrordåden.
Tusentals anhöriga till offren kommer att läsa varje ord i hopp om svar på de frågor som hemsökt dem i tjugo års tid.