Hemligstämplade dokument bakom razzian mot Trump

Nästan alla kartonger som lämnades över av Donald Trump till Nationalarkivet i januari innehöll hemligstämplade dokument, visar den begäran av husrannsakan som nu har offentliggjorts. Oron för att dokumenten kunde avslöja mänskliga källor som används vid underrättelseinhämtning låg bakom razzian den 8 augusti, skriver The New York Times.

Flera av USA:s största medier gick till domstol för att begära ut handlingar kring razzian mot Trumps bostad. De har fått delvis rätt. På bilden uttalar sig The Wall Street Journals advokat Deanna Shullman.

Flera av USA:s största medier gick till domstol för att begära ut handlingar kring razzian mot Trumps bostad. De har fått delvis rätt. På bilden uttalar sig The Wall Street Journals advokat Deanna Shullman.

Foto: Lynne Sladky/AP/TT

USA2022-08-26 01:15

Handlingen som offentliggjordes på fredagskvällen, svensk tid, ger ytterligare ledtrådar till varför USA:s federala polis FBI genomförde en razzia mot Trumps residens Mar-a-Lago den 8 augusti.

Medier har gått till domstol och begärt ut handlingen, med hänvisning till det stora allmänintresset. Justitiedepartementet har dock varnat för att utredningen kan skadas, argument som domaren respekterat. Därför är stora delar av texten överstruken. Det handlar bland annat om vittnesuppgifter och detaljer om utredningens "strategi, riktning, omfattning, källor och metoder".

Oro för avslöjade källor

Av det som är omaskat framgår att 14 av de 15 kartonger som Donald Trump olovligen tog med sig från Vita huset till sitt Floridaresidens Mar-a-Lago efter valförlusten 2020, och senare tvingades lämna över till Nationalarkivet i januari 2022, innehöll hemligstämplade dokument, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bland dokumenten fanns känslig information knuten till det nationella försvaret, däribland 25 dokument som var stämplade som "topphemliga", enligt handlingen som lämnats ut, skriver nyhetsbyrån AFP.

Dokumenten som Trump haft i sin ägo ledde till att justitiedepartementet oroade sig för att eventuella ytterligare dokument i Trumps händer kunde leda till att hemliga spionkällor runtom i världen avslöjades. Departementet bad därför FBI att genomföra husrannsakan, rapporterar The New York Times.

Trump: Gjorde inget fel

Donald Trump skriver på sin medieplattform Truth Social att domaren "aldrig borde ha givit tillåtelse till att bryta sig in i mitt hem" och säger i en ljudinspelning att han "inte gjorde någonting fel", skriver CNN.

Den 8 augusti genomförde FBI en razzia mot expresidentens bostad och tog med sig en mängd lådor med material, varav elva uppsättningar dokument var märkta som innehållande mycket känslig information – endast avsedda att vara tillgängliga för specifika myndigheter. Handlingen som offentliggjordes på fredagskvällen ger dock inga detaljer om de elva uppsättningarna dokument som beslagtogs.

Stående order

Av den sedan tidigare offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Trump hävdar att tillslaget var politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade. Han ska som president haft en stående order om att häva sekretessen på dokument i samma stund som de fördes från Vita huset till Mar-a-Lago.

Men 18 högt uppsatta personer i Trumpstaben under hans tid vid makten – inklusive stabscheferna John Kelly och Mick Mulvaney – som CNN har pratat med, säger sig aldrig ha hört talas om något sådant beslut.

USA:s tidigare president Donald Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!