Högsta domstolen får etiska regler

USA:s högsta domstol inför för första gången etiska regler för de nio domarna. Beskedet kommer efter kritik mot att några av dem tagit mot gåvor och åkt på gratis lyxresor.

De nio domarna i USA:s högsta domstol har nu nedskrivna etiska regler. Arkivbild.

De nio domarna i USA:s högsta domstol har nu nedskrivna etiska regler. Arkivbild.

Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

USA2023-11-13 22:13

Högsta domstolen har efter uppseendeväckande uppgifter om framför allt domaren Clarence Thomas tappat många amerikaners förtroende.

I kongressen har Demokraterna inlett utredningar för att kunna påtvinga domstolen etiska regler. Men efter ett internt möte bland de nio domarna har de själva tagit fram ett skriftligt regelverk.

Redan kritiserat

"Avsaknaden av etiska normer har de senaste åren lett till en missuppfattning om att domarna till skillnad från alla andra jurister i det här landet anser att de inte behöver följa några etiska regler", skriver de nio och fortsätter.

"För att undanröja denna missuppfattning upprättar vi dessa regler som i stort är en nedteckning av de principer vi länge har sett som en ledstjärna för vårt beteende".

Reglerna har redan tagits i bruk, meddelar domstolen. De har dock också hunnit kritiseras. Det är bara domarna själva som kan utreda om övertramp begåtts och reglerna innehåller inga uppgifter om eventuella straff.

Flera domare har på olika sätt hamnat i blåsväder efter vad som setts som oetiska beslut, som att ta emot dyra gåvor av affärsmän som misstänks vilja påverka domstolen.

Åkte på lyxresor

Mest har det stormar kring veteranen Clarence Thomas, som i över 20 års tid tagit emot lyxiga resor från en av Republikanernas främsta välgörare. Han har avvisat kritiken och hävdat att det inte varit nödvändigt att redovisa gåvorna.

Thomas sade i april att han, efter att ha rådgjort med domarkolleger i HD och andra federala domstolar, kan konstatera att den här sortens "personlig gästfrihet från nära personliga vänner, som inte haft ärenden i domstolen, inte behöver redovisas".

De nio domarna i USA:s högsta rättsliga instans måste sedan tidigare redovisa sin ekonomi årligen och då redogöra för vilka gåvor de har tagit emot. Clarence Thomas har inte redovisat några av de kritiserade resorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!