Hyror exploderar i New York: "Fick en chock"

Bostadshyrorna ökar explosionsartat i USA efter att coronapandemin lättat. Värst är läget i New York. –Vår hyra steg till 4 800 dollar i månaden, säger Manhattanbon Madeline Carpentiere.

Medianhyran på Manhattan gick i maj upp till rekordhöga nivåer: 4|000 dollar i månaden.

Medianhyran på Manhattan gick i maj upp till rekordhöga nivåer: 4|000 dollar i månaden.

Foto: Mattias Lundblad/TT

USA2022-07-09 11:26

Mikayla Kim kommer sakna utsikten mest när hon flyttar från sin enrumslägenhet i New York-stadsdelen Brooklyn.

Ett stort fönster vetter ut mot en gråmulen stad. Från taket går det att se Frihetsgudinnan. Men när månadshyran ökade med 400 dollar, motsvarande drygt 4 000 kronor, bestämde hon sig för att leta efter en annan bostad.

– Jag fick en chock. Jag hade väntat mig att hyran skulle gå upp, men inte så här mycket, säger Mikayla Kim.

När hon flyttade in i augusti 2021 betalade hon 2 600 dollar i månaden – en skyhög men normal hyra i New York. Ökningen på 16 procent blev för mycket för Mikayla Kims lön som HR-ansvarig på ett techföretag. Hon ringde sin hyresvärd och försökte förhandla, men utan framgång.

– Jag sade att jag varit en bra hyresgäst som alltid betalat hyran i tid. Men de svarade att hyrorna i New York är så galna nu att de lätt kan hitta någon annan som är villig att betala ännu mer.

Många lämnade staden

New York är en av de städer i världen med allra högst hyror. Men när coronapandemin bröt ut år 2020 sjönk de plötsligt, eftersom många invånare som hade möjlighet lämnade staden.

Hyresvärdar försökte fylla sina tomma lägenheter genom kraftigt rabatterade hyror. I medierna syntes rubriker om att New York är en döende stad. Men nu är både New York och de höga hyrorna tillbaka.

25-åriga Madeline Carpentiere delade en trerumslägenhet i den bartäta stadsdelen East Village på nedre Manhattan, där hon och en rumskompis betalade 1 300 dollar i månaden vardera.

– Men i februari fick vi besked från värden att hyran stigit till 4 800 dollar i månaden, berättar Madeline Carpentiere.

"Började leta"

– 1 300 dollar var redan taket för vad jag var beredd att betala. Jag började leta efter annat boende direkt.

Madeline Carpentiere var förberedd på kommande hyreshöjningar redan förra sommaren, när Manhattans barer på nytt fylldes med folk.

– Då märktes det att staden var tillbaka.

Trots den nästan dubblerade hyran hade hyresvärden inga problem att fylla lägenheten. Inflyttningen till New York är större nu än innan pandemin.

– Det finns alltid folk som vill bo i East Village. Lägenheten var uthyrd inom två veckor efter att vi flyttade ut, säger Madeline Carpentiere. Hon delar nu en lägenhet på nedre Manhattan med två kompisar och betalar 860 dollar i månaden för ett rum som inte rymmer mer än en säng och ett skrivbord.

"Bor i en skokartong"

– Jag bor i en ”skokartong”. Men det är okej, jag flyttar till London för att studera snart. Många av mina vänner bor i kvarteret och det finns verkligen en känsla av gemenskap här, så jag trivs.

I maj översteg medianmånadshyran för en lägenhet på Manhattan 4 000 dollar – den högsta siffran någonsin.

– Utbudet på lediga lägenheter är så lågt och konkurrensen är så stor att det inte finns utrymme för hyresgästerna att förhandla ner hyran, säger Sam Chandan, ekonom vid New York University med fokus på fastighetsmarknaden.

Byggandet har inte hållit jämn takt med inflyttningen till staden, vilket skapat ett underskott på rimligt prissatta hyresbostäder.

– En lösning är att bygga om kontor som stått tomma sedan pandemin till bostäder, men det är en dyr och långsam process, säger Sam Chandan.

Hård konkurrens

Cirka två miljoner av New Yorks 8,8 miljoner invånare bor i lägenheter med så kallad stabiliserad hyra, och är skyddade från kraftiga hyreshöjningar. Medianhyran för dessa lägenheter är 1 400 dollar, men konkurrensen om dem är hård. Dessutom drabbades även dessa lägenheter av hyreshöjningar på upp till 5 procent, de högsta på ett decennium, i slutet av juni.

– Det råder allvarlig brist på bostäder som är inom räckhåll för vanliga medelinkomsttagare, säger Sam Chandan.

Problemet med stigande hyror är inte unikt för New York. I USA som helhet har hyrorna stigit med 15 procent jämfört med förra året, enligt mäklarföretaget Redfin.

– Det handlar till stor del om bristande utbud på lägenheter även ute i landet, säger Sam Chandan.

– I många av de städer som folk räknade ut tidigt i pandemin, som Boston och Philadelphia, har hyrorna gått upp kraftigt, liksom i städer som tidigare setts som både attraktiva och prisvärda som Austin, Texas.

Betalar högt pris

Mikayla Kim vill stanna kvar i New York, för kulturutbudet och karriärmöjligheterna. Men hennes vänner i hemstaden i norra Virginia tycker att hon betalar ett för högt pris.

– De undrar varför jag läggar lika mycket på min hyra för en etta som de betalar för sina bostadslån för trerumslägenheter. Ibland får det mig att undra vad jag gör i New York. Men vi är alla här av en anledning.

Hyran för Mikayla Kims enrumslägenhet i Brooklyn gick nyligen upp från 2|600 till 3|000 dollar i månaden.
Hyran för Mikayla Kims enrumslägenhet i Brooklyn gick nyligen upp från 2|600 till 3|000 dollar i månaden.
Fakta: Hyresmarknaden i USA

Rekordmånga – 97,2 procent – av hyreslägenheterna i USA är uthyrda.

De ovanligt höga avgifterna för bostadslån gör att fler amerikaner än tidigare ger sig ut på hyresmarknaden.

Medianhyran per månad för en lägenhet på hyresmarknaden i USA överstiger nu för första gången 2 000 dollar.

I New York är det vanligt att hyresvärdar begär att en persons årsinkomst före skatt ska vara minst 40 gånger månadshyran. Därmed krävs en årsinkomst på minst 159 800 dollar, cirka 1,6 miljoner kronor, för att en person ensam ska kunna hyra en tvårumslägenhet med medianhyran på Manhattan.

Omkring en tredjedel av hyresgästerna i New York spenderar över hälften av sin lön före skatt på hyra.

Hyrorna i Austin, Texas, och Miami, Florida, har stigit med 35 respektive 58 procent sedan 2020.

Källor: NYC Department of Housing Preservation and Development, amerikanska medier

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!