ISS kastad ur sin bana av ny rysk modul

Den internationella rymdstationen ISS kastades under en kort stund ur sin bana i samband med att den nya ryska modulen Nauka angjorde rymdstationen under torsdagen, enligt USA:s rymdstyrelse Nasa.

De ryska kosmonatuerna Oleg Novitskij och Piotr Dubrov genomför en rymdpromenad pÄ rymdstationen ISS den 2 juni.

De ryska kosmonatuerna Oleg Novitskij och Piotr Dubrov genomför en rymdpromenad pÄ rymdstationen ISS den 2 juni.

Foto: Roscosmos via AP

USA2021-07-30 04:41

Det Àr första gÄngen pÄ elva Är som Ryssland dockar en modul till ISS. Manövern sÄg först ut att ha lyckats utan incidenter, men tre timmar efter dockningen startade plötsligt Naukas styrraketer. Den plötsliga kraften fick ISS att flytta sig 45 grader, innan personal pÄ marken efter trekvart kunde vÀnda stationen rÀtt igen genom att starta finjusterraketer frÄn en annan av ISS moduler.

Kommunikationen med de sju besĂ€ttningsmedlemmarna pĂ„ rymdstationen – tvĂ„ ryska kosmonauter samt tre amerikaner, en japan och en fransman – bröts kort tvĂ„ gĂ„nger, men Nasa tonar ner faran.

– BesĂ€ttningen var aldrig i nĂ„gon omedelbar fara, sĂ€ger Joel Montalbano, chef för Nasas rymdprogram pĂ„ en presskonferens.

20 ton tung

Till slut kunde Naukas motorer stÀngas av och ISS ÄtergÄ till sin rÀtta bana. Varför den ryska modulens motorer plötsligt slogs pÄ Àr oklart och ska utredas, sÀger Nasa.

20 ton tunga Nauka blir en av de största modulerna pÄ ISS och kommer frÀmst att anvÀndas för forskning och förvaring av laboratorieutrustning, men den för ocksÄ med sig nya vatten- och luftsystem och kommer att förbÀttra levnadsförhÄllandena pÄ den ryska delen av ISS.

MÄnga förseningar

Nauka skulle först ha skickats upp redan 2007, men projektet har kantats av förseningar. Uppskjutningen skedde förra veckan frĂ„n Kazakstan – och det kommer att ta ytterligare flera mĂ„nader och ett antal rymdpromenader för att helt integrera modulen mot den övriga rymdstationen.

Efter incidenten har Nasa skjutit upp den andra obemannade testflygningen av Boeings Starliner-kapsel, som skulle ha pÄbörjat sin resa till ISS under fredagen. Den uppskjutningen Àr nu framflyttad till minst den 3 augusti, medan hÀndelserna pÄ ISS utreds.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!