Sex personer förmodas döda efter brokrock

En lång stålbro i Baltimore i östra USA har kollapsat sedan ett fartyg från danska Mærsk kört in i den. Sex byggnadsarbetare förmodas vara döda, uppger polis och företaget de jobbade för.

Som ett gigantiskt plockepinn har Francis Scott Key Bridge gått i bitar efter påkörningen av skeppet Dali.

Som ett gigantiskt plockepinn har Francis Scott Key Bridge gått i bitar efter påkörningen av skeppet Dali.

Foto: WJLA via AP/TT

USA2024-03-26 10:24

Med tanke på vattnets djup och tiden som har gått sedan bron kollapsade natten till tisdagen lokal tid förmodas de sex byggnadsarbetare som saknats sedan olyckan vara döda, uppger Jeffrey Pritzker, vice vd på Brawner Builders. En sjunde vårdas på sjukhus.

De arbetade med att laga potthål på bron.

Sökinsatsen avbröts på tisdagskvällen och ska återupptas vid gryning onsdag morgon, enligt polisen.

På övervakningsfilmer syns det stora fraktfartyget köra in i en bropelare vid 01.30-tiden på natten lokal tid. På bara några sekunder går stålbron i bitar och faller ned i vattnet.

Kollisionen föregicks av ett strömavbrott på fartyget, och besättningen ropade mayday, säger Marylands guvernör Wes Moore enligt lokala medier.

– De här personerna är hjältar. De räddade liv, säger Moore om besättningen, vars nödrop gjorde det möjligt att begränsa trafiken på bron strax före kraschen.

Kyligt i vattnet

Minst sju personer och flera fordon hamnade i Patapscofloden. Räddningsbåtar och flera dykare sökte igenom vattnet i ett stort område runt resterna av bron. Ekolod, undervattensdrönare och värmekameror har också använts i sökandet.

Strömt vatten samt kyla försvårar räddningsarbetet.

USA:s president Joe Biden säger att bron ska repareras så fort som möjligt, men att det kan "ta ett tag". Presidenten lovar också att skicka alla federala resurser som behövs.

– En hemsk olycka, säger han.

Fartygstrafiken in och ut från Baltimore hamn, som är mycket viktig för bland annat USA:s bilexport, har ställts in tills vidare.

Längsta bron i området

Fraktfartyget Dali, registrerat i Singapore och chartrat av danska Mærsk, ska vid olyckstillfället just ha avgått från Baltimores hamn med destination Sri Lanka.

Ingen ur besättningen är skadad, enligt uppgifter från rederiet i Singapore.

Bron i fråga, Francis Scott Key Bridge, är den längsta i området. Den är en av flera vägförbindelser mellan USA:s huvudstad Washington DC och New York, och raset befaras innebära stora problem i påsktrafiken. Högbrodelen är i stål och öppnades för trafik 1977.

Fakta: Exempel på allvarliga broolyckor

I augusti förra året dog över 20 personer som arbetade vid bygget av en järnvägsbro i den indiska delstaten Mizoram.

I oktober 2022 rasade en hängbro i Gujarat i Indien. Kablarna till den närmare 150 år gamla bron gick av när omkring 500 personer som deltog i ett religiöst firande befann sig på och vid konstruktionen. Omkring 140 personer omkom.

I maj 2021 kollapsade en järnvägsbro i Mexikos huvudstad, vilket ledde till fler än 20 människors död när ett lokaltåg rasade ned på bilvägen under.

I augusti 2018 miste 43 människor livet i Italien när 200 meter av den kända bron Morandi/Polcevera vid Genua rasade mitt i rusningstrafiken. Rättegången om vem som bär ansvaret för tragedin inleddes 2022 och pågår fortfarande.

En av de största svenska broolyckorna var Tjörnbrokatastrofen 1980. En mörk januarinatt kolliderade ett fartyg med bron nära ett av fästena, varpå den kollapsade. Innan vägen hann spärras av körde sju bilar ner i havet. Åtta personer omkom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!