Källa: Kinas utrikesminister till Washington

Kinas utrikesminister Wang Yi kommer till Washington på torsdag för ett tre dagar långt besök, uppger en amerikansk källa för AFP.

Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.

Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

USA2023-10-24 01:01

Wang Yi ska enligt uppgift träffa både sin amerikanske kollega Antony Blinken och Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan för samtal om konflikten mellan Israel och terrorstämplade Hamas, Taiwan, kriget i Ukraina och Kinas agerande gentemot Filippinerna i Sydkinesiska havet.

Enligt källan är besöket en del av de åtgärder som världens två största ekonomier vidtagit för att "hantera vår konkurrens på ett ansvarsfullt sätt".

– Vi är fortsatt övertygade om att diplomati som sker ansikte mot ansikte är det bästa sättet att handskas med utmanande frågor, adressera felaktiga uppfattningar och kommunikationsmissar, säger den anonyme uppgiftslämnaren.

I juni reste Blinken till Peking – där han träffade Kinas president Xi Jinping – och blev därmed den högst uppsatte politikern från USA att besöka landet sedan 2018.

Wang uppges räkna med att få träffa president Joe Biden under sin vistelse i den amerikanska huvudstaden.

Biden bjöd tidigare i oktober in Xi till Apec-mötet i San Francisco den 11–17 november, där man från USA:s håll hoppas på ett möte mellan de två. Men Xi har ännu inte svarat på inbjudan och huruvida Wangs besök ska tolkas som ett tecken på att presidenten lär dyka upp i Kalifornien är oklart.

Relationen mellan de två länderna är inte de bästa. Förutom geopolitiska spänningar gnisslar det även i fråga om handel – USA har till exempel stoppat export av datachip till Kina. Flera ansatser har gjorts från båda håll för att tina upp relationerna och ett möte på högsta nivå skulle kunna bidra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!