Kissinger en av världshistoriens nyckelpersoner

Avspänning USA–Sovjet, USA:s närmande till Kina, mattbombning och fredsavtal i Indokina, skytteldiplomati som stoppade kriget mellan Israel och Egypten. Henry Kissinger var en nyckelperson när världshistoria skapades.

Henry Kissinger under ett möte med Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking 2019.

Henry Kissinger under ett möte med Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking 2019.

Foto: Jason LeePool/Photo via AP/TT

USA2023-11-30 07:11

Kissinger var en realpolitiker som försökte uppnå konkreta mål utan att låta sig hindras av moraliska betänkligheter. Enligt hans kritiker kom mänskliga rättigheter ofta i kläm. De ger honom skulden för hundratusentals människors död genom att beordra hemliga bombningar av Laos och Kambodja. Hans eftermäle solkas också av stödet till Indonesiens brutala invasion av Östtimor 1975 och Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973.

Ända fram till slutet av hans liv pågick privata försök att få honom ställd till svars för krigsförbrytelser.

Det var samtidigt Kissinger som uppfann skytteldiplomatin när han efter oktoberkriget mellan Israel, Syrien och Egypten 1973 for som en skottspole mellan Kairo, Damaskus och Jerusalem och fick slut på fientligheterna.

Fick Nobels fredspris

Få enskilda personer har haft så stort inflytande över världen efter andra världskriget som Kissinger, som föddes i den sydtyska staden Fürth 1923.

Han kom till USA som judisk flykting undan nazisterna 1938. Han var då 15 år men lyckades aldrig bli av med sin ofta imiterade tyska brytning, även om hans engelska annars var perfekt.

Under andra världskriget tjänstgjorde Kissinger i den amerikanska arméns underrättelsetjänst. Därefter gjorde han en lysande akademisk karriär vid några av de finaste universiteten.

Kissinger var en celebritet inom världspolitiken, en legend som folk var beredda att betala stora summor för att få höra personligen. En som också regelbundet fick hans råd, inte minst kring kriget i Irak, var USA:s förre president George W Bush.

Kissinger fick 1973, tillsammans med nordvietnamesen Le Duc Tho, Nobels fredspris för fredsavtalet med Vietnam. Han har själv skrivit om hur förbluffad han blev och pristagarna tillhör de mest kontroversiella som valts av Nobelkommittén.

Varken Kissinger eller Le Duc Tho reste till Oslo för att ta emot belöningen för fredsavtalet, som aldrig respekterades av parterna. Nordvietnam erövrade Sydvietnam så snart de amerikanska styrkorna försvunnit därifrån.

Blev utrikesminister 1973

Den republikanske presidenten Richard Nixon gjorde Kissinger till säkerhetspolitisk rådgivare 1968. Kissinger tog i realiteten kontrollen över utrikespolitiken och blev också utrikesminister 1973.

Kissinger undvek de officiella kontakterna. I stället odlade han hemliga förbindelser och överläggningar. Han besökte i det fördolda Kina och förde hemliga förhandlingar med Nordvietnam i Paris medan de officiella delegationerna käbblade om förhandlingsbordets form.

Han mötte i tysthet Sovjetunionens ledare. Kissingers sätt att agera utanför strålkastarljuset passade den tillbakadragne och hemlighetsfulle Nixon perfekt.

Kissinger förblev utrikesminister även när Nixon avgick i vanära, och undgick att svärtas ned av Watergateskandalen. Kissinger ledde även efterträdaren president Gerald Fords utrikespolitik fram till 1977 då demokraten Jimmy Carter intog Vita huset.

Henry Kissinger avled 100 år gammal i sitt hem i delstaten Connecticut på onsdagen, enligt ett uttalande från hans konsultfirma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!