Kommitté vill tvinga Trump vittna under ed

Om kommittén som utreder stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari i fjol får som den vill kommer USA:s expresident att tvingas vittna under ed.

Donald Trump talar inför sina anhängare i en park intill Vita huset den 6 januari 2021.

Donald Trump talar inför sina anhängare i en park intill Vita huset den 6 januari 2021.

Foto: John Minchillo/AP/TT

USA2022-10-13 16:11

Kommittén röstade enhälligt för att kalla Trump att vittna under ed om kongressattacken, 9-0. Kommittén består av sju demokrater och två republikaner.

– Vi måste få ett vittnesmål under ed, sade vice ordförande i kommittén, republikanen Liz Cheney när beskedet gavs.

– Detta är en fråga om ansvar gentemot det amerikanska folket. Han måste hållas ansvarig. Han måste stå till svars för sina handlingar, konstaterade kommitténs ordförande Bennie Thompson.

– Det är vår skyldighet att begära Donald Trumps vittnesmål, fortsatte han.

Sedan den senaste offentliga utfrågningen, i juli, har kommittén fått in över en miljon sidor dokument bara från säkerhetspolisen Secret service, och mer än 1 500 intervjuer bakom stängda dörrar har hållits – material som sägs visa hur Trump vid upprepade tillfällen varnades om våld och ändå fortsatte elda på sina anhängare.

Trumps kritik

Kravet kommer mer än ett år efter att kommittén började utreda stormningen.

Många tvivlar dock på att Trump kommer infinna sig till vittnesförhöret.

Efter omröstningen avfärdar Trump kommittén i hårda ordalag och säger att den bara har bidragit till att landet delas ytterligare.

Han ställer sig även undrande till varför han inte har kallats till vittnesförhör tidigare.

"Varför väntade de till det bistra slutet, till de sista ögonblicken av deras sista möte?", skriver Trump på sin egen medieplattform Truth Social.

Mellanårsvalet

Frågan är om torsdagskvällens besked kommer att få någon konkret betydelse.

Det amerikanska mellanårsvalet närmar sig, och Trumplojala kandidater har medvind. Republikanerna ser ut att återta majoriteten i representanthuset. Den senaste sammanvägningen av opinionsmätningar som Fivethirtyeight gör visar tydlig republikansk majoritet.

Och då vet vi ändå efter de offentliga utfrågningarna i juli att Trump kände till att flera av hans anhängare som samlats i Washington DC den 6 januari var beväpnade och att han i sina försök att upphäva valresultatet tog till en lång rad metoder.

För den utredande kommittén återstår mycket arbete, påpekar källor till CNN, tiden börjar rinna ut. I december ska de ha författat en rapport om sina slutsatser och oavsett vad de kommit fram till kommer de nio kongressledamöterna att få lägga ner sitt arbete innan nästa kongress samlas, den 3 januari 2023.

Fakta: Utredningen av attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i kongressbyggnaden, kallad Kapitolium, för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Den kommitté som utreder stormningen består av sju kongressledamöter från Demokraterna och två från Republikanerna. De har byggt sin utredning på ett tusental intervjuer och drygt 125 000 dokument. Utredningen ska mynna ut i en skriftlig rapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!