Kongresstormare straffas med egna inlägg

I det stora hela upplevdes det som ganska skoj – "lol". När människorna som stormade den amerikanska kongressen får sina straff utmätta hålls deras egna inlägg i sociala medier emot dem.

Människor som stormade den amerikanska kongressen ställs i rätten inför sina egna berättelser om vad som hände, eller skulle hända. Arkivbild.

Människor som stormade den amerikanska kongressen ställs i rätten inför sina egna berättelser om vad som hände, eller skulle hända. Arkivbild.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

USA2021-12-11 21:58

När en man från Pennsylvania fick sitt straff i början av december tog domaren Amy Jackson fasta på att han efter stormningen skrev på Facebook att han "i det stora hela haft det roligt", med en liten förkortning som har innebörden av ett gapskratt.

– "Lol":et var något jag särskilt tyckte stack ut, eftersom ingenting med den 6 januari var roligt, vilket jag hoppas att du kommit att förstå, sade Jackson.

Inläggen han skrev gör det väldigt svårt för henne att ge ett lindrigare straff, konstaterade hon.

Såg det historiska

Fler än 50 personer har dömts för federala brott som begicks i samband med stormningen av Kapitolium i Washington DC den 6 januari. I åtminstone 28 fall har de åtalades egna inlägg i sociala medier använts som bevis, enligt nyhetsbyrån AP:s genomgång av rättshandlingar.

En kvinnlig frisör från Indiana slog i ett inlägg fast att det var första gången som Kapitolium hade stormats "sedan det attackerades av britterna 1814". Åklagarna hade yrkat på att hon skulle få villkorlig dom, men domaren dömde henne till två veckors fängelse.

– När (hon) kom hem drabbades hon inte av ånger för det hon gjort. Hon firar och skryter om sitt deltagande i vad som utgör ett försök att störta regeringen, sade domaren.

En annan domare såg det som graverande att den tilltalade mannen via Facebook hade förvarnat om ett kommande "kaos" när han skulle till huvudstaden för att kämpa för "sin frihet".

Klart bevisläge

Några åtalade har anklagats för att ha försökt förstöra bevis då de tagit bort sina inlägg.

Ungefär 700 personer har formellt anklagats för brott med koppling till stormningen. Ungefär 150 av dem har erkänt brott.

En domare dömde en gymägare i New Jersey till nästan tre och ett halvt års fängelse. Mannen hade slagit en kongresspolis i ansiktet, efter att tydligt ha gjort klart att han var beredd att ta till våld i en rad inlägg i sociala medier.

Bevisläget var således glasklart, konstaterar domaren, som uppmanar fler anklagade att erkänna i ett tidigt skede.

Bakgrund: Attacken mot kongressen

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte han höll under parollen "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten bland annat.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Rättegången hölls i senaten i februari, efter att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom, vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga skuld i ett riksrättsärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!