Korrupt polis: Drogkriget en enda stor lyxlek

Han festade, tvättade pengar och levde lyxliv världen över – i sällskap med de narkotikasmugglare som han skulle utreda. Drogkriget har blivit en enda stor lek, säger USA:s mest korrupta narkotikapolis, som vill slå fast att han inte på något vis är unik.

José Irizarry och amerikanska dollar som beslagtogs av DEA i ett internationellt tillslag mot penningtvätt år 2016. Montage.

José Irizarry och amerikanska dollar som beslagtogs av DEA i ett internationellt tillslag mot penningtvätt år 2016. Montage.

Foto: DEA/AP/TT

USA2022-12-03 14:00

– Vi hade fri lejd att göra precis vad vi ville, säger José Irizarry.

Han har dömts till tolv års fängelse och beskrivits som den mest korrupta narkotikapolis som har åkt fast i USA:s historia. Men enligt honom själv finns det många fler att fånga.

Irizarry avsätter några av sina sista timmar i frihet för att ge sin bild av USA:s federala narkotikapolismyndighet (DEA) och sina tidigare kollegors förehavanden.

Det framträder som en stor karusell som poliser, åklagare, mullvadar och i vissa fall även narkotikasmugglare har satt i gång i samförstånd för att tjäna enorma summor pengar och leva i storskalig lyx.

"Väldigt rolig lek"

José Irizarry beskriver USA:s kamp mot den internationella droghandeln som ett krig som inte går att vinna. Och en utbredd övertygelse bland många av landets narkotikapoliser att deras arbete för att försöka stoppa flödet av kokain och opiater till USA är hopplöst.

– Drogkriget är en lek. . . Det var en väldigt rolig lek vi lekte, säger han.

48-åringen gör gällande att tiotals av hans kollegor deltog i leken, som de skämtsamt kallade för "Team America". De reste runt över tre kontinenter och planerade sin verksamhet – tillslag mot misstänkt penningtvätt där de kunde lägga undan en del av beslagen till sig själva – utifrån egna önskemål.

– Vi såg till att skapa överlämningar av pengar på platser som vi ville åka till. Och när vi kom dit så handlade det om tjejer och att supa.

Bordeller och yachter

Jobbresorna gick bland annat till VIP-rum på strippklubbar i Karibien, bordellstråk i Amsterdam och en colombiansk lyxyacht där det festades med mängder av prostituerade. Andra resor kunde planeras utifrån en fotbollsmatch med Real Madrid eller en tennismatch med Rafael Nadal.

För José Irizarrys del pågick "leken" i åtminstone ett årtionde.

Med sina insikter i hur latinamerikanska narkotikakarteller tvättar pengar kunde han i samband med tillslag och i samförstånd med de kriminella organisationerna på plats förskingra minst motsvarande 90 miljoner kronor.

Han spenderade pengar på bland annat en ring till sin fru värd flera hundratusen kronor, på sportbilar och på ett residens i den colombianska kuststaden Cartagena.

– Jag drogs med i den livsstilen. Jag drogs med informatörerna och festandet, säger Irizarry.

Följer uppslagen

Flera tidigare kollegor har beskrivit José Irizarrys vittnesmål som lögner som syftar till att rentvå honom själv eller korta hans fängelsestraff. Irizarry anklagar flera av sina tidigare kollegor vid DEA-kansliet i Miami för att ha slussat vidare stora summor beslagtagna pengar till ett hemligt konto som användes för bland annat lyxresor.

Hans berättelse överensstämmer i stort med de vittnesmål han gav den federala polismyndigheten FBI i samband med att han år 2020 erkände sig skyldig till korruptionsbrott på 19 olika åtalspunkter.

USA:s justitiedepartement beskrev inledningsvis Irizarry som en ensam gärningsman, men under de senaste månaderna har dess utredare börjat följa de trådar han lagt fram. Minst ett tjugotal personer har förhörts.

En talesperson för DEA säger i en kommentar att José Irizarry är en brottsling som svek det förtroende han åtnjöt i egenskap av federal polis.

– Åtalet målar en bild av mig som den korrupta polisen som åstadkom hela den här komplotten. Men det nämner inte resten av DEA. Jag var inte hjärnan bakom detta, säger Irizarry.

Fakta: DEA

DEA (Drug enforcement administration) är USA:s federala narkotikapolis.

Mycket av dess verksamhet riktas mot den internationella narkotikasmugglingen i den mån den är kopplad till USA. Den verkar också för att hindra organiserad narkotikabrottslighet federalt inom landet. Mycket av DEA:s arbete överlappar med den federala polismyndigheten FBI:s och tullpolisens.

Inom DEA finns också en underrättelsegren. Myndigheten har totalt nästan 10 000 anställda, med en årsbudget som har stigit gradvis över tid och senast var värd motsvarande 34 miljarder kronor.

Under år 2020 grep DEA drygt 26 000 personer på amerikansk mark.

Den instiftades 1973 under dåvarande presidenten Richard Nixon. Huvudkontoret ligger i Arlington, Virginia. Högsta chef är sedan juni 2021 Anne Milgram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!