Kriser och lågt stöd när Biden talar till USA

Mitt under ett rasande krig i Ukraina och en coronapandemi som går in på sitt tredje år ska USA:s president Joe Biden hålla sitt årliga tal till nationen.

President Joe Biden när han i fredags nominerade domaren Ketanji Brown Jackson till Högsta domstolen.

President Joe Biden när han i fredags nominerade domaren Ketanji Brown Jackson till Högsta domstolen.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

USA2022-03-01 06:14

Talet, som i USA kallas "State of the Union" och där presidenten sammanfattar läget i landet och presenterar sin vision framåt, startar klockan 03, natten mot onsdag, svensk tid.

Biden väntas mestadels ta upp inrikespolitiska frågor som coronahanteringen i USA och landets ekonomi men det är också högst troligt att talet skrivits om och justerats i sista stund efter Rysslands invasion av Ukraina i torsdags, skriver nyhetsbyrån AP.

– Det här en väldigt viktig möjlighet för presidenten att prata om Rysslands fruktansvärda attack och sätta det i sammanhang till varför det spelar roll, säger Michael Waldman, vid Brennan Center for Justice och tidigare talskrivare åt president Bill Clinton, till AP.

Det har överlag varit ett skakigt år för den demokratiske presidenten. Det kaotiska utträdet ur Afghanistan förra sommaren, där talibanerna nu tagit makten, fick Joe Bidens stöd att rasa. Han har haft svårt att leva upp till sina vallöften och få igenom sina välfärdssatsningar. Dessutom tampas han med en pandemitrötthet och en oro för en ökande inflation.

Knappt 41 procent av befolkningen anser att Joe Biden gör ett bra jobb, enligt oberoende Real Clear Poltics sammanställning av flera opinionsundersökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!