Markbrand i Colorado delvis under kontroll

Närmare 20 000 boende i Boulder County i Colorado i USA fick lämna sina hem på grund av en markbrand. På söndagen uppgavs branden vara delvis under kontroll.

En ny markbrand rasar i Colorado, inte långt från den katastrofala Marshallbranden som nådde Denvers förorter och förstörde över tusen bostäder vid årsskiftet.

En ny markbrand rasar i Colorado, inte långt från den katastrofala Marshallbranden som nådde Denvers förorter och förstörde över tusen bostäder vid årsskiftet.

Foto: Dave Zelio/AP/TT

USA2022-03-27 01:05

Branden startade på lördagseftermiddagen, lokal tid, och växte på några timmar till att omfatta 50 hektar.

På söndagen uppgick det brandhärjade området till drygt 80 hektar och rörde sig i sydvästlig riktning mot samhället Eldorado Springs.

Evakueringar på lördagskvällen berörde närmare 20 000 boende. Tack vare framgångsrik bekämpning med bland annat brandflyg kunde majoriteten av de evakuerade återvända till sina hem på söndagen.

Lokala myndigheter meddelade samtidigt att branden var delvis under kontroll.

Branden har dragit fram tämligen nära det område där den så kallade Marshallbranden i slutet av förra året svepte in över Louisville och Superior i Denvers utkanter och förstörde över tusen bostäder.

Enligt Denvers brandförsvar är helgens brand mindre omfattande. Branden pågick dock en knapp kilometer från bostadsområden i stadens västra delar under söndagen.

I likhet med stora delar av västra USA har Colorado plågats av en årslång torka som gjort området extremt torrt och därmed extra sårbart för bränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!