Massjakt på vapeninstruktör sedan 18 dödats i USA

Minst 18 personer dödades när en gärningsman i genomförde två masskjutningar i Lewiston i nordöstra USA. Polis i Maine har utfärdat en arresteringsorder på en vapeninstruktör i 40-årsåldern. Invånarna uppmanas att hålla sig i säkerhet.

Skytten eftersöks av polisen.

Skytten eftersöks av polisen.

Foto: Steven Senne/AP/TT

USA2023-10-26 03:26

Maines demokratiska guvernör Janet Mills och representanter för polisen höll en känslomässigt laddad presskonferens efter dödsskjutningarna i delstaten, i en bowlinghall och i en populär bar i staden med närmare 40 000 invånare.

– Jag är mycket ledsen att behöva stå framför er och berätta att 18 människor har förlorat livet och att 13 personer skadades i attackerna i går kväll, sade Mills på torsdagen.

Delstatspolisen bekräftade sedan att den tidigare namngivne 40-årige mannen nu är formellt efterlyst. Han är en vapeninstruktör som vårdats för psykiska problem i två veckor i somras. Enligt källor skulle mannen ha befunnit sig på en militär träningsanläggning i Saco i Maine.

– Staden förtjänar inte en sådan hemsk attack som drabbar våra invånare, som drabbar för känsla av frid och vårt behov av säkerhet, sade guvernör Mills och lade till att hon varit i kontakt med president Joe Biden. Han har beordrat att USA:s flaggor ska halas till halv stång för att hedra offren.

Enorma insatser

Polis, både lokal och på federal nivå genom FBI, sade sedan att insatserna är "enorma" för att försöka finna den misstänkte.

– Allt vad vi säger att vi behöver får vi, sade den lokale polischefen. Även insatsstyrkor finns på plats för i sökandet.

Dåden verkar ha planerats noggrant. Många hade samlats, familjer och vänner, i bowlinghallen Sparetime recreation då en barntävling i bowling pågick. Vid sjutiden på kvällen lokal tid öppnade gärningsmannen eld. En bowlare berättar för nyhetsbyrån AP att han hörde tio skott på kort tid.

Den andra brottsplatsen en dryg halvmil bort, Schemengees bar and grille, hade samlat många gäster då den erbjöd specialpriser.

Glest befolkad trakt

Den tidigare textilstaden Lewiston ligger omkring sex mil från Maines största stad Portland.

Men stora delar av trakterna är glest befolkade med stora och täta skogsområden. Polis sade att sökandet är omfattande, men att det också försvåras av att den misstänkte är "beväpnad och farlig".

Två porträtt på mannen har publicerats på sociala medier, och rättsmyndigheter uppmanade allmänheten att omedelbart ta kontakt om man såg något misstänkt. Det var uppenbart att polis var orolig för utvecklingen då det inte följer ett mönster av att gärningsmannen dödas eller tillfångatas i samband med dödsskjutningar.

Skolor och kommunala byggnader i Lewiston höll stängt under torsdagen.

Enligt en sammanställning hade det fram till 17 september inträffat 501 skjutningar där minst fyra personer, exklusive skytten, dödats eller skadats i USA. Förra året inträffade totalt 645 masskjutningar i US, enligt medieorganisationen Axios.

President Biden upprepade omedelbart sina krav om att förändra och skärpa vapenlagarna i USA.

Maines guvernör Janet Mills under torsdagens presskonferens.
Maines guvernör Janet Mills under torsdagens presskonferens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!