– Det står skrivet i sten och är något vi alla måste försvara.
Den energiske mannen har bara varit ambassadör i en dryg vecka och medger att han tvingats "dyka rätt in" i den upptrappade konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Uttalandet om frihet att välja allians är detsamma som getts av Biden, Natochefen Jens Stoltenberg, utrikesminister Ann Linde (S) och andra västledare som spelar en roll i den upptrappade konflikten mellan Ryssland, Ukraina och väst.
Bakgrund till upptrappningen är kraven från Ryssland om bland annat att varken Ukraina eller andra länder skulle få ansluta sig till militäralliansen Nato. Kravlistan, som Ryssland kallar säkerhetsförslag, lades fram efter det att Moskva under hösten samlat tiotusentals, över 100 000 enligt en del bedömare, soldater vid gränsområdet mot Ukraina – vilket Ramathan säger är fler än under den olagliga annekteringen av ukrainska Krim 2014.
– Vi (USA) har jobbat dygnet runt för att hitta en diplomatisk lösning på Rysslands aggression, säger han.
– Svenskar ska veta att vi anstränger oss för att agera i synk med våra europeiska allierade och partners. Vi kommer inte att förhandla om Europa utan Europa.
Har firat midsommar
Erik Ramanathan må vara ny som ambassadör, men Stockholm är inte en främmande plats för honom. Första gången han besökte den svenska huvudstaden var 1990 då han luffade runt med ryggsäck och bodde på vandrarhem. Han fick svenska vänner och har varit tillbaka flera gånger, bland annat som midsommarfirare i skärgården.
– Då liksom nu slår det mig hur vänliga och varma svenskarna är.
Kanske var det därför han blev så glad när det ringde hemma i huset i Wayland i Massachusetts och frågan om han ville bli Joe Bidens Sverigeambassadör ställdes.
– Min omedelbara reaktion var: "När kan jag börja?". Sverige är en betydelsefull aktör på världsarenan och en enormt viktig partner till USA, säger han.
"Du är en familjeman"
Utnämningen är politisk, då Ramanathan inte har ett förflutet som diplomat. Den Harvardutbildade advokaten har rådgett Joe Biden i bland annat hbtq-frågor och samlat in stora mängder pengar till hans och andra demokraters valkampanjer.
– Joe är varm, personlig och empatisk. Första gången han träffade min familj – ett gaypar med helt olika bakgrund som uppfostrar ett barn – tittade han på mig och sade: "Du är en familjeman", berättar Ramanathan.
Ambassadören träffade sin partner sedan 31 år tillbaka, Singaporefödda Ranesh Ramanathan, under de tidiga studieåren på Johns Hopkins University i Maryland. Kort därefter kom han ut som homosexuell, något som skedde under en period då han lyssnade mycket på Abbas "Dancing Queen", minns han.
– Jag blev ordförande i skolans hbtq-klubb och insåg att jag var intresserad av samhället på riktigt. Så istället för att studera medicin, som jag tänkt, satsade jag på juridik.
Stred i domstol
Parets historia är som en samtida lektion i hbtq-rättigheter. Erik Ramanathan kämpade i domstol för att få ta sin partners efternamn, de höll en alternativ ceremoni innan samkönade äktenskap blev lagliga och Rahesh Ramanathan blev en av de första som beviljades asyl i USA baserat på sexuell läggning.
Kampen präglade Erik Ramanathan som därefter bland annat varit ordförande i en organisation som representerar hbtq-personer och hiv-positiva i invandringssystemet. Men han har också arbetat med hälsofrågor, de senaste åren som styrelseordförande i den icke-vinstdrivande jätteorganisationen Heluna Health. Att han nu befinner sig i ett land vars covidstrategi blivit internationellt omskriven för höga dödstal kommenterar han diplomatiskt:
– Vad som fungerat bäst återstår att se, det kommer att skrivas böcker och vetenskapliga artiklar om det. Men pandemin har tvingat oss inse att vi måste samarbeta globalt. Den typen av samarbete hoppas jag se på flera plan.
Vill till fjällen
Som ambassadör vill han nu stärka den redan mycket robusta svensk-amerikanska relationen inom områden som handel, försvar, klimatfrågor och mänskliga rättigheter. Och så hoppas han locka hit en rad amerikanska artister, konstnärer och politiker när pandemin är över. Att se hela Sverige står också högt på den snowboardande och kajakpaddlande mannens agenda.
– Jag vill se småstäder, sjöar och fjällvärlden - och prata med människor som bor där.