Miljarduppgörelse om vattenskandalen i Flint

Dricksvattnet i Flint i Michigan, USA, blev förorenat av bly efter ett byte av dricksvattentäkt 2014. Nu har en en domare klubbat igenom en uppgörelse mellan de boende i staden och flera stämda parter.

Michigans före detta guvernör Rick Snyder. Bild från tidigare i år.

Michigans före detta guvernör Rick Snyder. Bild från tidigare i år.

Foto: Cody Scanlan/AP/TT

USA2021-11-11 02:34

De boende får sammanlagt 626 miljoner dollar, motsvarande nära 5,5 miljarder kronor – pengar som främst kommer från delstaten.

– Det här är en historisk och mycket stor dag för invånarna i Flint, som äntligen kan se att rättvisa börjar skipas, säger en av invånarnas advokater, Ted Leopold.

Mer än varannan av Flints 81 000 invånare har skrivit upp sig som kärande och kan vara med och dela på pengarna och exakt hur mycket varje enskild drabbad kommer att få i kompensation är ännu inte klart.

"Vi har skrivit historia"

Nära en tredjedel av pengarna går till advokatkostnader och av det som återstår är 80 procent öronmärkt för de barn som drabbades av vattenskandalen.

– Förhoppningsvis blir det tillräckligt för att hjälpa barnen med extra undervisning och den läkarvård de behöver för att bli helt friska, säger Melissa Mays, vars tre barn har haft inlärningssvårigheter och sjukdomsproblem på grund av blyförgiftning.

– Vi har skrivit historia. Förhoppningsvis kan det här bli ett prejudikat om att kanske inte förgifta folk. Det kommer att kosta, fortsätter hon.

25 000 drabbades

Uppgörelsen är på intet sätt det sista kapitlet i skandalen. Det finns fortsatt aktiva stämningar mot ett antal privata företag och myndigheter. Dessutom är nio personer, bland dem Michigans före detta guvernör Rick Snyder, brottsåtalade.

Flint bytte vattensystem 2014, från Detroits kommunala system till floden Flint River. Detta gjordes för att spara pengar, men flodvattnet visade sig vara mer frätande vilket ledde till att mer bly frigjordes från stadens gamla vattenledningsrör och läckte ut i dricksvattnet. Omkring 25 000 människor drabbades, varav över 5 000 barn under tolv år.

2015 byttes vattnet tillbaka igen, men trots det var blyhalterna 2016 fortfarande oacceptabelt höga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!