"Mina ord om Putin personliga, ej vår politik"

USA:s president Joe Biden säger att han står fast vid sitt uttalande i helgen att han anser att Rysslands president Vladimir Putin "inte kan stanna vid makten".

USA:s president Joe Biden.

USA:s president Joe Biden.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

USA2022-03-28 21:59

Bidens förklarar att uttalandet ska ses mot bakgrund av att han uttryckte sin "personliga vrede".

– Jag backar inte alls. Jag vill att vara tydlig med att jag inte då, och inte nu, uttrycker en ny politisk riktning. Jag gav uttryck för en moralisk vrede, och ber inte om ursäkt för det jag har sagt, säger amerikanske presidenten vid en pressträff i Vita huset på måndagen.

Det var i lördags kväll som Biden höll sitt skarpa tal i Warszawa i Polen. USA:s president kallade då Vladimir Putin diktator, och vid ett möte med ukrainska flyktingar och polska volontärer före talet benämnde han Putin som en "slaktare".

Och i slutet av talet frångick sannolikt Joe Biden sitt förskrivna manus.

– För Guds skull, den här mannen får inte vara kvar vid makten.

Presidentens uttalanden bemöttes direkt av Kreml och Putins talesperson Dmitrij Peskov sade att det skadar relationerna länderna emellan.

Vita husets pressavdelning och USA:s utrikesminister Antony Blinken blev fullt upptagna med att nyansera Bidens utspel, som sades handla om rysk inblandning i regionen.

En ledande republikan, James Risch i senatens utrikesutskott, tyckte att talet i stort sett var bra, men uppmanade Biden "att hålla sig till manus".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!