Mississippis sjukhus hotas av massnedläggningar

Delstaten Mississippis befolkning tillhör dem med lägst inkomster i USA. Antalet oförsäkrade inom sjukvårdssystemet är bland de högsta. Ekonomiska problem och konsekvenser orsakade av coronapandemin hotar nu att stänga över hälften av landsbygdens sjukhus i delstaten.

Över hälften av sjukhusen på den amerikanska delstaten Mississippis landsbygd kona komma att stängas på grund av ekonomisk kris. Dyra insatser under coronapandemin är en av flera orsaker. Arkivbild.

Över hälften av sjukhusen på den amerikanska delstaten Mississippis landsbygd kona komma att stängas på grund av ekonomisk kris. Dyra insatser under coronapandemin är en av flera orsaker. Arkivbild.

Foto: Rogelio V Solis/AP/TT

USA2022-11-22 21:47

Låglänta Mississippi representerar den amerikanska söderns verkliga själ, och floden med samma namn som drar genom delstaten är USA:s traditionella och ekonomiska blodomlopp.

Men Mississippi dras också med många av de problem som sargar den amerikanska landsbygden inne i landet. Infrastruktur skärs ned, arbetslöshet och fattigdom polariserar och utelämnar många.

Statistiska uppgifter är oroväckande för delstaten med omkring tre miljoner invånare, rapporterar den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Höga dödstal

Spädbarnsdödligheten är bland de högsta bland USA:s delstater, så även med prenatala dödsfall och mödradödlighet.

Omkring 60 procent av havande kvinnor saknar egen sjukförsäkring och måste förlita sig till det allmänna sjukförsäkringssystemet Medicare vid födsel.

De socioekonomiska oddsen är tämligen dåliga – och får påföljande konsekvenser som försämrar läget i en nedåtgående spiral

– Detta är en situation som är ohållbar från ett ekonomiskt läge, att vi kan förlora 54 procent av våra sjukhus (på landsbygden) i delstaten – och detta läge är än värre sett ur ett vårdperspektiv, säger Daniel Edney som är ansvarig för sjukvårdsfrågor i delstaten.

Hans varning gjordes inför delstatens senatorer, då det ekonomiska läget för många av Mississippis landsortssjukhus hotas av omedelbar kollaps.

Anledningen är en underfinansiering som pågått länge och som förvärras av att många patienter inte är försäkrade. Konsekvenserna blev akuta under en kostsam coronapandemi. Personalkostnader har också ökat, samtidigt som det är svårt att locka personal.

I verkliga siffror innebär det 38 sjukhus skulle stänga, många av dem omedelbart, sade Edney. Totalt finns 111 sjukhus i delstaten, varav 71 utanför de större städerna.

Ser faror med stöd

Mississippis politiska ledning, men republikanske guvernören Tate Reeves i spetsen har stoppat förslag om att höja nivån för ersättning genom det allmänna sjukvårdssystemet Medicare, vilket skulle ge sjukhusen ytterligare inkomster. Anledningen är politisk, invånare ska inte vänja sig vid att få statlig hjälp.

Den politiska oppositionen genom senator Hob Bryan, demokrat, hävdar att underfinansiering på delstatsnivå hotar hela sjukvårdssystemet – och han återspeglar en delvis ny amerikansk syn på statligt stöd som Vita huset står för:

– Detta är marknadskrafternas misslyckande. Vi behöver någon inom delstatsregeringen som bär ansvar för hur sjukvårdssystemet ska se ut i dag – och om tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!