Misstänkt kardinal i USA nekar till sexbrott

Den tidigare amerikanske kardinalen Theodore McCarrick nekar till att ha förgripit sig sexuellt på en tonårspojke 1974. McCarrick riskerar flera års fängelse om han döms för anklagelserna som riktas mot honom.

Theodore McCarrick (mitten, höger) anländer till domstolen i Dedham.

Theodore McCarrick (mitten, höger) anländer till domstolen i Dedham.

Foto: Michael Dwyer/AP/TT

USA2021-09-03 21:32

Theodore McCarrick framträdde inför domstolen i Dedham i delstaten Massachusetts på fredagen för att förklara sig oskyldig till anklagelser om tre fall av sexuella övergrepp och misshandel på en 16-årig pojke 1974.

91-årige McCarrick bar munskydd och stödde sig på en rullator när han gick in i domstolsbyggnaden, samtidigt som demonstranter ropade att han borde skämmas. Borgenssumman bestämdes till 5 000 dollar, motsvarande runt 43 000 kronor, och han beordrades att inte kontakta sitt påstådda offer. Vart och ett av de tre anklagelserna kan ge upp till fem års fängelse.

McCarrick var en av de mest inflytelserika personerna inom den katolska kyrkan i USA, och blev den första kardinalen någonsin att fråntas sitt prästmandat 2019 på grund av anklagelser om sexuella övergrepp mot barn och vuxna.

En Vatikandomstol har slagit fast att McCarrick är skyldig till att ha förgripit sig på en tonåring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!