Modi leder FN-dignitärer i yoga

Indiens premiärminister Narendra Modi ska i dag leda ett yogapass för FN:s dignitärer vid organisationens huvudkontor i New York. För nio år sedan fick Modi FN att utse den 21 juni till internationella yogadagen. Hindunationalisten har fortsatt att använda yogan för att öka Indiens diplomatiska räckvidd.

Indiens premiärminister Narendra Modi yogade tillsammans med tusentals indier på internationella yogadagen i fjol. Arkivbild.

Indiens premiärminister Narendra Modi yogade tillsammans med tusentals indier på internationella yogadagen i fjol. Arkivbild.

Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

USA2023-06-21 11:30

Modis yogapass hålls utomhus vid FN-högkvarteret och börjar klockan åtta på morgonen lokal tid. Vid platsen finns en byst av frihetskämpen Mahatma Gandhi, en gåva från Indien till FN under landets ordförandeskap i säkerhetsrådet i fjol.

Yogamattor som deltagarna får ta hem som souvenirer ingår.

Yoga är en av Indiens största kulturella exporter och har blivit en del av landets diplomati. Anhängare av Modi understryker att yogan bygger broar.

Men den kontroversielle premiärministern har också kritiserats för att hans hindunationalistiska politik eldar på motsättningarna mellan hinduer och minoritetsgruppen muslimer i hemlandet. Exempelvis har man i vissa delstater som styrs av Modis parti BJP försökt att göra yogan obligatorisk i skolor, något som inte landat i god jord hos muslimska grupper.

Förutom att yoga med FN-dignitärer ska Modi under sitt tre dagar långa besök i USA träffa landets president Joe Biden i Washington DC och tala till kongressen, enligt ett uttalande.

Narendra Modi i Dehradun, Indien, på internationella yogadagen 2018. Arkivbild.
Narendra Modi i Dehradun, Indien, på internationella yogadagen 2018. Arkivbild.
Fakta: Narendra Modi

Född 1950 i Gujarat. Sålde i unga år te tillsammans med sin far.

Anslöt sig till hindunationalistiska organisationer som ung. Har gjort karriär inom det hindunationalistiska Indiska folkpartiet (Bharatiya Janata Party, BJP).

Var regeringschef i delstaten Gujarat 2001–2014. Har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv under massakern på omkring 1 000 muslimer 2002, men friades från anklagelserna av Högsta domstolen.

Premiärminister sedan maj 2014. BJP-regeringen inledde en ambitiös reformagenda för att infria en mängd vallöften om allt från en miljon nya jobb per månad och en snabb utbyggnad av infrastrukturen till hårda tag mot korruptionen och den svarta marknaden. När mandatperioden led mot sitt slut stod det klart att resultaten varit blandade. Ändå valdes BJP och Modi om med en ännu större segermarginal i valet 2019.

Källa: Landguiden/UI med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!