Ingen människa har dragits ut ur rasmassorna vid liv sedan timmarna efter det att katastrofen slog ner i det amerikanska kustsamhället Surfside intill Miami Beach för en vecka sedan. Hårt arbetande sök- och räddningspersonal arbetar sig metodiskt fram genom bråten i jakt på de över 140 personer som fortfarande saknas.
Trots att det inte finns några tecken på liv ber många om ett mirakel och officiellt har ännu ingen uttryckt att chanserna att hitta någon överlevande anses vara ute. Vissa anhöriga har dock uttryckt frustration över att sökarbetet inte har gått snabbare.
– USA har historiskt sett haft en bra förmåga när det gäller sök och räddning i urban miljö. Så det är nog inte brist på resurser som är ett problem, säger Thomas Degeryd, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.
Potentiella hålrum
Maggie Castro, sjukvårdare vid brandkåren i Miami-Dade, förstår de anhörigas desperation – men menar att det är hoppet om att hitta någon vid liv som gör att räddningsarbetet kan uppfattas som långsamt.
– Det kan finnas potentiella hålrum i bråten där vi kan hitta överlevande. Om vi bara går loss på högarna kan de här utrymmena kollapsa, sade hon till nyhetsbyrån AFP häromdagen.
Den stora utmaningen är att våningsplanen som rasat har lagt sig platt på varandra.
– Ungefär som i en pannkakstårta, säger Thomas Degeryd.
– Det gör att det troligen finns lite utrymme för luftfickor. Det finns inga enkla angreppsvägar, utan omfattande mängder betong kan behöva lyftas bort innan det går att komma åt hålrum med eventuella överlevande.
När utrymmen friläggs behöver det säkerställas att lösa block inte far i väg eller att viktfördelningen ändras, enligt Degeryd.
– Befintliga hålrum behöver förbli intakta.
Hjälp av hundar
Sök- och räddningsarbetarna jobbar i tolvtimmarsskift under svåra förhållanden. Det är varmt, fuktigt och under de första dagarna brann det även i bråten. Två gånger har sökarbetet dessutom fått lov att avbrytas på grund av blixtar och åska.
Till sin hjälp har personalen sökhundar och ljudutrustning som lyssnar efter livstecken.
– Vid en massiv kollaps kan det vara svårt för hundar att hitta vägar i rasmassorna. De kan signalera att det ligger någon där, men det kan vara flera våningar ner, säger Degeryd.
Maskiner används också, men med försiktighet eftersom de kan utlösa nya ras.
– Säkerheten är viktig, för att inte utsätta personalen för risker, säger Degeryd.
– I det här fallet står delar av byggnaden fortfarande och det torde finnas en överhängande fara för att även den återstående delen av byggnaden rasar samman.
"En värdighetsfråga"
Det lilla samhället Surfside har skakats av tragedin och förtvivlade familjer gör sig redo att ta in den smärtsamma sanningen. Arbetet i rasmassorna kommer att fortsätta, enligt Floridaguvernören Ron DeSantis som har sagt att anhöriga på något sätt kommer att få besked om vad som har hänt deras nära och kära.
– Arbetet kommer sannolikt att pågå länge, även om man inte räknar med att påträffa några överlevande. Det är en fråga om värdighet gentemot drabbade och anhöriga, säger Degeryd.