Musk fördöms för "främjande av antisemitism"

Teknikjättarna Apple och IBM pausar annonseringen på sociala medier-plattformen X efter ägaren Elon Musks uppmärksammade kommentar på ett inlägg om judar. USA:s regering fördömer kommentaren som "avskyvärt främjande" av antisemitism.

Elon Musks svar har kritiserats för att underblåsa en antisemitisk konspirationsteori. Arkivbild.

Elon Musks svar har kritiserats för att underblåsa en antisemitisk konspirationsteori. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

USA2023-11-17 19:54

Elon Musk, som äger sociala medier-platformen X, svarade på ett inlägg på X som beskriver hur judiska befolkningar i väst har insett att de "horder av minoriteter" som de judiska grupperna har ställt sig bakom ska "översvämma deras länder" inte tycker om dem.

Musk kommenterade inlägget med orden: "Du har sagt den verkliga sanningen".

Elon Musks kommentar i onsdags har kritiserats för att underblåsa en antisemitisk konspirationsteori om att judiska grupper i västländer försöker underminera de vita majoritetsbefolkningarna genom att främja massinvandring.

På fredagen sällade sig USA:s regering till kritikerna.

– Vi fördömer detta avskyvärda främjande av antisemitiskt och rasistiskt hat å det starkaste, det strider mot våra kärnvärden som amerikaner, säger Vita husets talesperson Andrew Bates.

Flera amerikanska bolag, däribland teknikjättarna Apple, IBM och Oracle, har nu pausat all annonsering på X efter Musks kommentar, rapporterar Bloomberg med hänvisning till nyhetssajten Axios. Även EU-kommissionen har dragit tillbaka annonsering på X.

Sociala medier-plattformens vd Linda Yaccarino sade på torsdagen att "X har varit extremt tydligt med våra ansträngningar att bekämpa antisemitism och diskriminering" och att det inte finns "plats för det någonstans i världen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!