Nytt smittorekord i New York

Spridningen av omikronvarianten har tagit fart i New York.

Köerna ringlar långa vid New Yorks testcenter för covid-19. Här köas folk på Times Square.

Köerna ringlar långa vid New Yorks testcenter för covid-19. Här köas folk på Times Square.

Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

USA2021-12-18 03:31

Strax över 21 000 nya covidsmittade har registrerats i den amerikanska delstaten New York, vilket är den högsta dygnssiffran sedan pandemins början. Ökningen i antal registrerade fall kommer dock efter det att delstaten skalat upp sin testningskapacitet.

Smittspridningen började öka i New Yorks västra del i slutet av oktober, och den senaste veckan har smittan tagit fart i metropolen New York City, som är USA:s folkrikaste stad med över åtta miljoner invånare.

– Det här ändrar sig så snabbt. Antalet stiger exponentiellt dag för dag, säger guvernör Kathy Hochul till CNN.

Sett över den senaste sjudagarsperioden har antalet nya smittade i delstaten stigit med 71 procent jämfört med för två veckor sedan.

Knappt hälften av de nya positiva testsvaren har registrerats i New York City och smittspridningen gör att klassikern Radio Citys Rockettes julshow ställs in, liksom några musikaler på Broadway.

Stadens borgmästare Bill de Blasio varnar för att omikronvarianaten nu kommer med "full kraft", men säger att situationen på sjukhusen är stabil. Runt 70 procent av stadens invånare som har erbjudits vaccin är vaccinerade.

Det var New York som drabbades hårdast av covid-19 i början av pandemin i USA. Under våren 2020 miste tusentals New York-bor livet i sjukdomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!