Oerfarne Johnson ny talman i USA

Mike Johnson har valts till talman i det amerikanska representanthuset efter att ha fått samtliga 220 närvarande republikaners röst. "Mitt livs största ära", skriver han på X.

Republikanen Mike Johnson – ny talman i representanthuset.

Republikanen Mike Johnson – ny talman i representanthuset.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA2023-10-25 19:49

Den oerfarne republikanen lyckades redan i sin första omröstningsrunda samla 220 röster, fler än de 217 som krävdes, och fler än någon annan som har försökt de senaste veckorna.

Det hade då gått nästan exakt 22 dygn sedan representanthusets republikaner röstade bort partikollegan Kevin McCarthy i en historisk omröstning.

Under de tre veckorna hade kammaren stått utan ordinarie ledare och arbetet låg nere då inga lagförslag kunde godkännas.

Fjärde kandidaten

Tre av Johnsons partikolleger hade försökt men inte lyckats nå posten. En av dem, Tom Emmer, nominerades på tisdagen av partiet men hoppade av innan hela kammaren röstade om hans kandidatur. Natten till onsdagen, svensk tid, nominerades så Mike Johnson från Louisiana.

Och den fjärde kandidaten i ordningen lyckades till slut vald, mycket tack vare starkt stöd från förre presidenten Donald Trump, som skrev berömmande ord på sociala medier-plattformen Truth Social.

51-årige Johnson står långt till höger i partiet och är mest känd för att ha varit en av de drivande krafterna bakom ett initiativ där över hundra republikaner skrev under ett dokument till stöd för att ogiltigförklara valresultatet i fyra så kallade swing states som vanns av president Joe Biden 2020.

Johnson valdes in i representanthuset 2017 och är nu den minst erfarne talmannen på över ett sekel.

Nedstängt i veckor

Johnson skriver på X, tidigare Twitter, att han vill se till att representanthuset kan återfå amerikanernas förtroende, och det med en konservativ politik. Orden på plattformen talar om att bestrida president Bidens politik, men i kammaren försökte han räcka ut handen till Demokraternas minoritetsledare Hakeem Jeffries.

– Jag vet att vi ser på saker från olika perspektiv, men vi kommer att hitta gemensamma ståndpunkter.

Att representanthuset i veckor har varit nedstängt har varit ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina har varit på gång. Som första punkt på sitt nya uppdrag valde Johnson att kammaren ska rösta om stöd för "vår kära, kära vän Israel".

Mer arbete lär han behöva lägga för att få till den nya budgetlösning som måste vara på plats allra senast den 17 november, annars riskerar USA:s statsapparat att stängas ned.

President Joe Biden kommenterade kort valet, och betonade att kammarens arbete måste inledas:

– Nu får vi sätta fart, säger Biden.

Bakgrund: Striden om talmansposten

Den 3 oktober tvingades representanthusets förre talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, bort från sin post genom en historisk omröstning. Skälet var främst kritik mot att McCarthy samarbetat med Demokraterna för att få till en budgetlösning och en höjning av USA:s skuldtak.

Bakom avsättningen låg en högerfalang inom Republikanerna, med Floridarepublikanen Matt Gaetz i spetsen. Gaetz är med i kammarens ärkekonservativa frihetsutskott (Freedom Caucus), som av princip vill se en liten statsapparat och låga skatter.

Efter avsättningen nominerade partigruppen först majoritetsledaren Steve Scalise från Louisiana till talman, men han hoppade av när det stod klart att han inte kunde samla tillräckligt stöd.

Näste kandidat var Jim Jordan, ordförande i justitieutskottet, medgrundare av frihetsutskottet och en ledamot som står expresident Donald Trump nära. Han lyckades inte heller samla de röster som krävs.

För den tredje kandidaten Tom Emmers del dröjde det bara minuter efter att en oenig samling republikaner valt honom tills det att han avsade sig kandidaturen.

Republikanerna har inte heller kunnat enas om ett förslag att ge den temporäre talmannen Patrick McHenry, vars enda uppgift är utlysa voteringen om en ny talman, utökade befogenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om