Ökänd drogkung erkänner sig skyldig

Kokainkungen Dario Antonio Úsuga, även känd som "Otoniel", har erkänt sig skyldig till narkotikasmuggling i en domstol i New York. Erkännandet är en del av en uppgörelse med åklagarna.

Dario Antonio Úsuga greps i en militärinsats i norra Colombia i oktober 2021. Arkivbild.

Dario Antonio Úsuga greps i en militärinsats i norra Colombia i oktober 2021. Arkivbild.

Foto: Colombias polis/AP/TT

USA2023-01-25 23:29

Den ökände 51-åringen, tidigare ledare för den mäktiga drogkartellen Gulfklanen, lämnades ut till USA i fjol efter att ha gripits i hemlandet Colombia året innan.

Úsuga nekade först. Men han har nu erkänt sig skyldig på tre åtalspunkter och har gått med på att få 216 miljoner dollar, motsvarande över 2 miljarder kronor, förverkade. Han står också inför ett minst 20-årigt fängelsestraff och riskerar fortfarande livstid.

– Tonvis med kokain flyttades med min tillåtelse eller under mitt överseende, sade Úsuga i rätten på onsdagen.

– Det förekom våldsamheter med gerillan och kriminella gäng. Mord begicks.

Dario Antonio Úsuga anklagas för att som ledare för Gulfklanen ha smugglat in 73 ton kokain till USA mellan 2003 och 2012.

Úsuga beskrevs som Colombias och världens mest jagade knarkkung när han greps i en massiv militärinsats i oktober 2021.

Åklagaren Breon Peace säger att erkännandet och uppgörelsen innebär slutet för ett "blodigt styre" och för "den våldsammaste och mest betydelsefulla narkotikasmugglaren sedan Pablo Escobar".

Enligt Peace är kartellen ansvarig för allt från kidnappningar, tortyr och lönnmord till attacker mot colombiansk polis och militär. Úsuga ska personligen ha beordrat både mord och attacker, och anklagas även för att ha rekryterat minderåriga och sexuellt utnyttjat barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!