Utkastet läcktes till nättidningen Politico. Dess äkthet intygades av HD:s ordförande John Roberts på tisdagen.
Innehållet i utkastet är sprängstoff i ett redan inflammerat politiskt läge i USA.
"Det är dags att hörsamma konstitutionen och lämna tillbaka abortfrågan till folkets valda representanter," skriver HD:s domare Samuel Alito i utkastet.
Enligt utkastet vill en majoritet av domarna omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad "Roe mot Wade", som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.
HD:s beslut "Roe mot Wade" har varit en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Omkullkastas beslutet av Högsta domstolen innebär det i princip att abortlagstiftningen hamnar på delstatsnivå.
Rasande president
President Joe Biden reagerade med återhållen ilska på uppgifterna.
– Om detta beslut står sig så står vi inför en omvälvande förändring, sade Biden på tisdagen när han skulle gå ombord på presidentplanet Air Force One.
Biden varnade för att grundläggande rättigheter som privatlivets helgd och äktenskapets form står spel. Han konstaterade att mycket kan hända innan ett beslut fattas, vilket beräknas ske om ungefär två månader.
Den sittande presidenten har inte mandat att kritisera Högsta domstolen och dess domare.
Men Biden sade samtidigt att om HD gör en helomvändning i abortfrågan så måste väljarna i USA se till att utse representanter i delstaterna "som ställer sig bakom rätten (till abort) när USA går till mellanårsval i november".
Biden riktar också blicken mot USA:s lagstiftande församling, kongressen, att lagstifta i abortfrågan. En ny lag skulle stå över ett beslut om aborträtten i HD. Men Biden konstaterade krasst att ett ett stöd för en sådan lag inte finns i dagens kongress – då den är splittrad mellan Demokrater och Republikaner.
Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, uttryckte sin avsky för förslaget, och sade att senaten ändå måste agera om HD antar utkastet.
HD:s ordförande, den konservative domaren John Roberts, valde i sin tur att vända sitt missnöje mot den som läckt uppgifterna. Något som tidigare knappt hänt i domstolens moderna historia. Roberts beordrade en utredning för att finna läckan.
– Detta förräderi mot domstolens förtroende var menat att underminera dess integritet. Detta kommer inte att lyckas, sade han samtidigt.
Vilket fick den demokratiske senatorn Elizabeth Warren att gå till attack mot Roberts:
– Vad som borde utredas är det faktum att sådana som nominerats till Högsta domstolen och som sagt att de ska upprätthålla lagen . . . gör en helomvändning vid första möjliga tillfälle.
Av domstolens nio domare räknas sex som konservativa, alternativt så kallat bokstavstrogna gentemot den amerikanska konstitutionen. Tre domare, som anses vara liberala i tolkningen av grundlagen, arbetar på ett eget förslag.
Inskränkt aborträtt
Innehållet i utkastet väcker positiva reaktioner bland dem som förespråkar abortförbud.
– Det är värmande att veta att vi nu har en majoritet av domare i HD som inser det rätta sättet att tolka konstitutionen, säger Carrie Severino som verkar för den konservativa tankesmedjan Judicial Crisis Network.
Andra skräms av vad förslaget skulle innebära: Före detta presidenten Barack Obama och hans hustru Michelle Obama skriver i ett gemensamt uttalande att livsavgörande beslut för människor kan komma att bestämma av "nycker hos politiker och ideologier."
Flera republikanskt styrda delstater har den senaste tiden inskränkt aborträtten. I Mississippi har abort efter 15:e gravidveckan i princip förbjudits och HD väntas i juni fatta ett beslut om lagen ska godkännas eller avslås.
Om den nya abortlagen i Mississippi får grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än "Roe mot Wade".
Delstaten Missouris justitieminister Eric Schmitt välkomnade uppgifterna och sade att delstaten var beredd att omedelbart förbjuda aborter om Högsta domstolen fullföljer intentionen i utkastet – om ett sådant förslag får majoritet i delstatens kongress.
De läckta uppgifterna från HD utlöste omedelbara protester i huvudstaden Washington DC och runt om i landet.