På Katrinas årsdag: Ny orkan slår till

Exakt 16 år efter Katrina bävar New Orleans inför en ny brutal orkan. Ida beräknas snabbt stärkas över Mexikanska golfen, och slå till mot USA-delstaten Louisiana under söndagen.

Personal på en pizzeria i New Orleans stormsäkrar lokalen inför orkanen Idas ankomst.

Personal på en pizzeria i New Orleans stormsäkrar lokalen inför orkanen Idas ankomst.

Foto: Matthew Hinton/AP/TT

USA2021-08-28 02:40

"Tidpunkten för att agera är NU", skriver vädermyndigheten NWS i New Orleans på Twitter. Ida kan innebära plötsliga översvämningar längs stora kustområden, och de som befinner sig i farans riktning uppmanas att evakuera under lördagen.

– Folk packar och ger sig av nu, säger Scooter Resweber, polischef i Grand Isle, till lokala medier.

– Vi vet att detta blir en stor en.

Har passerat Kuba

Ida har redan dragit förbi Kuba, men då som en beskedligare kategori 1, den lägsta på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan för orkaner. När ovädret nu passerar öppet vatten igen i Mexikanska golfen får det nya krafter, och beräknas enligt NWS vara uppe i kategori 4 när det når USA:s fastland natten till söndagen lokal tid.

– Ovädret siktar rakt på oss, säger Gordon Dove som leder de lokala myndigheterna i Terrebonne, sydväst om New Orleans.

Terrebonne har utfärdat en obligatorisk evakueringsorder till de drygt 110 000 invånarna.

Arbetet vid oljeplattformar i Mexikanska golfen har avbrutits. Stoppet rapporteras vara större än i samband med Katrina.

Starkare än Katrina

Katrina låg på kategori 3 när den nådde land i Louisiana den 29 augusti 2005. Den öste in oerhörda vattenmängder i New Orleans-området, och bristfälliga översvämningsförberedelser bidrog till att 80 procent av staden översvämmades.

Över 1 800 liv krävdes i Louisiana, och de materiella skadorna blev så stora att Katrina klassades som det dittills dyraste tropiska ovädret alla kategorier.

Nu fruktar Louisiana en upprepning av en av de mörkaste episoderna i delstatens moderna historia. De officiella varningarna ger skäl att frukta de värsta. Myndigheten Nationella orkancentret (NHC) beskriver Ida som en "livsförändrande storm" och varnar för dödliga tornados och stormsvallvågor.

Ida när den som kategori 1-orkan drog fram över Kuba under natten mot lördag.
Ida när den som kategori 1-orkan drog fram över Kuba under natten mot lördag.
Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk där även stabila byggnader sannolikt får tak och väggar förstörda. Större delen av områden som drabbas av kategori 5-oväder blir obeboeliga i veckor eller månader efteråt.

Källor: SMHI och Royal meteorological society

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!